Ocenění Křesadlo 2015 už zná své majitele

Ocenění Křesadlo 2015 už zná své majitele
Manželé, jejichž občanské sdružení pomáhá nadějným hudebníkům, a dva aktivní mladí muži věnující podstatnou část svého volného času ostatním.

To jsou držitelé Křesadla 2015. Výsledky jubilejního desátého ročníku ocenění pro dobrovolníky z Plzeňského kraje byly vyhlášeny v pátek 25. září 2015 v malém sále v prostorách DEPO 2015 v Presslově ulici v Plzni. Kromě tří hlavních cen porota udělila i dvě zvláštní ceny, jednu skupinovou a druhou individuální.

Celkem letos organizátorům dorazilo 43 nominací na ocenění ze všech oblastí občanského života. Hlavní ocenění Křesadlo 2015 získali manželé Jana a Marek Roštíkovi, kteří po tragické smrti svého syna, nadějného trumpetisty, založili sdružení ,,Svět podle Jakuba“. Prostřednictvím něj podporují mladé hudebníky ve studiu a osobním růstu. Sdružení také obnovuje vzácné varhany v kostele sv. Barbory v Manětíně, iniciovalo vznik symfonií 5 řek, kdy pět skladatelů zkomponovalo pro EHMK pět symfonických vět, či pořádá festival dětské a studentské tvorby.

Druhým držitelem ocenění je Štěpán Stoček, který se velice aktivně věnuje práci s mládeží. Spolupracuje při přípravě mimoškolních aktivit SK ASK Klubu cestovatelů Plzeň, pořádá Klub deskových her, spolupodílí se na zaštítění prestižního mezinárodního Programu Ceny vévody z Edinburghu. A to zdaleka není všechno. „Ve vlastním čase pořádá a organizuje filmové projekce v Kačabě. Je aktivním členem Festina lente o. s., podílí se na organizaci výletů osob se zdravotním handicapem, organizuje vozíčkářské tábory a podporuje studenty ke smysluplným dobrovolnickým aktivitám širokého záběru,“ doplňuje další výčet aktivit Mgr. Pavlína Brabcová z  Dobrovolnické Regionální Agentury DoRA.

I třetí oceněný má za sebou silný příběh. Dobrovolník TOTEMU Jáchym Wiesner se věnuje 16-letému chlapci, který je po těžké autonehodě už šest let postižen kvadruplegií, kdy je fyzicky odkázán na nemocniční lůžko. „V okamžiku, kdy byla legislativě ukončena povinná školní docházka, a za chlapcem přestal docházet učitel, nastalo v jeho životě velké prázdné místo. Naplnil ho právě Jáchym a začal s chlapcem okamžitě pracovat,“ popisuje Pavlína Brabcová. V Jáchymovi těžce postižený mladík získal učitele i kamaráda. 

Kromě hlavních ocenění udělila osmičlenná porota složená ze zástupců Krajského úřadu Plzeňského kraje, Odboru sociálních služeb města Plzně, Městského obvodu Plzeň 1 a pořádající organizace DoRA a Plzeň 2015 dvě zvláštní ceny. Jedna z nich míří do Klatov. Získaly ji dívky, jmenovitě Kristýna Toušová, Vendula Lesková, Kamila Suranová, Martina Petrášková, Klára Kurimčáková, Anna-Kristýna Pešlová a Lenka Jiříková, které už několik let pomáhají lidem s mentálním postižením a seniorům z klatovské Diakonie ČCE a Charity. 

Druhé zvláštní ocenění převzal Zdeněk Černý. Od roku 2011 působí v Městské charitě Plzeň, kde intenzivně pracuje s lidmi bez domova a na ulici. 

Malý dáreček při slavnostním večeru dostali všichni nominovaní dobrovolníci. „Všichni si zaslouží naše poděkování. Myslím, že ostatní členové poroty by mi dali za pravdu, že vybrat mezi lidmi, kteří nezištně a dobrovolně pomáhají ostatním, nebylo vůbec jednoduché. Jsem rád, že jsem je mohl poznat osobně,“ říká starosta Městského obvodu Plzeň 1 Mgr. Miroslav Brabec.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!