Rodiče z Domažlic neposílali dceru do školy

Rodiče z Domažlic neposílali dceru do školy
Rodiče byli obviněni z přečinu ohrožování výchovy dítěte. Policie připomíná rodičům, že školní docházka je povinná.

Policisté z oddělení obecné kriminality v Domažlicích ukončili prověřování případu, kdy se jednalo o zanedbání školní docházky. Usnesení o zahájení trestního stíhání převzali  z přečinu ohrožování výchovy dítěte osmatřicetiletá žena a devětatřicetiletý muž z Domažlic.

Rodiče úmyslně nezajišťovali školní docházku své patnáctileté dcery, která nedocházela do základní školy na Domažlicku v době od měsíce února 2018 do konce II. pololetí školního roku 2017/2018. Za uvedené období dívka měla zameškaných celkem 430 a z toho neomluvených 290 vyučovacích hodin.

Rodiče byli opakovaně upozorňováni, jak zástupci školy, tak i pracovníky z odboru sociálních věcí a zdravotnictví na časté nepřítomnosti dcery ve škole a neprojeli zájem o její prospěch ani chování.

V minulosti již byli za stejný přečin odsouzeni, podle rozsudku Okresního soudu v Domažlicích.

Policisté proto před začátkem školního roku upozorňují, co může čekat nezodpovědné rodiče.

Kdo, byť i z nedbalosti, ohrozí rozumový, citový nebo mravní vývoj dítěte tím, že mu umožní  vést zahálčivý nebo nemravný život nebo závažným způsobem poruší svou povinnost o ně pečovat nebo jinou svou důležitou povinnost vyplývající z rodičovské zodpovědnosti, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

Odnětím svobody na šest měsíců až pět let bude pachatel potrestán,  pokračuje-li v páchání takového činu po delší dobu.

Štítky: školní docházka

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!