Nejstarší historie Aše jako téma pro další projekt Kulturní cesty fojtů

Nejstarší historie Aše jako téma pro další projekt Kulturní cesty fojtů
Zachycení nejstarší historie města Aše od osídlení do středověku. To je ambiciózní úkol, který by měl být řešen v rámci třetí etapy projektu Kulturní cesta fojtů. Návrh projektového záměru bude nyní potřeba projednat s vedením ašského muzea, neboť v jedné variantě počítá s využitím prázdných prostor ve 2. patře muzea Ašska na Poštovní náměstí. Místnosti nyní slouží jako depozitář pro velkou sbírku vzorkovnic z bývalého textilního závodu Ohara.

Vzhledem k tomu, že nejsou k dispozici žádné předměty z uvedeného období, bude se jednat o vytvoření virtuální mapy města, kde bude znázorněn vývoj od prvních záznamů o osídlení celého Ašska až do zmíněného středověku.

 „Kulturní cesta fojtů,“ je projektem, na kterém se podílí 11 partnerů v oblasti kultury a historie z Čech a Saska (u nás města Cheb, Aš a Františkovy Lázně). Smyslem projektu, který „běží“ už několik let, je společná a cílená propagace přeshraničních turistických a kulturních nabídek v našem okolí. Město Aš v rámci tohoto projektu zajistilo spolufinancování virtualizace vyhořelého evangelického kostela, včetně jeho interiérů a v nedávné době také průvodce Goethovým náměstím v jeho historické podobě z počátku 20. století. Projekty byly podpořeny Evropskou unií v rámci programu spolupráce ČR – Svobodný stát Sasko 2014 – 2020.

Zdroj: Město Aš

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!