Nádražní budova v Horažďovicích prošla celkovou opravou

Nádražní budova v Horažďovicích prošla celkovou opravou
Cestujícím ve stanici Horažďovice slouží revitalizovaná výpravní budova. Správa železnic dokončila rok trvající opravu, která kromě zlepšení stavu samotného objektu přinesla i novou úpravu nejbližšího okolí.

Stavební práce v Horažďovicích začaly loni v červnu, za 22,1 milionu korun je zrealizovala společnost EDIKT.

Hlavním účelem stavebních a technických úprav bylo zabránit degradaci nosného zdiva a krovu v důsledku zvýšené vlhkosti, snížit náklady na údržbu a vytápění objektu i zlepšit hygienické standardy bytů ve vyšších podlažích. Opraveno bylo kompletní technické zařízení budovy, včetně přípojky na splaškovou kanalizaci. Čekárna pro cestující má novou dlažbu, výmalbu i mobiliář. K dispozici mají také zcela nové veřejné toalety s automatem umožňujícím i bezkontaktní platbu.

Na sedlové střeše s polovalbou proběhla výměna krytiny a oprava klempířských konstrukcí. Opravou prošlo také zastřešení nad peronem, včetně úpravy zpevněných ploch pod ním. Okna a dveře byly nahrazeny novými, respektujícími historický ráz budovy. Celková renovace fasády zkombinovala principy současné moderní architektury a snahu o co největší přiblížení vzhledu, jaký měla železniční stanice začátkem 20. století.

Z okolí budovy byly odstraněny nevzhledné plechové buňky, prostor získal parkovou úpravu a byl vybaven lavičkami a dalším mobiliářem. Zpevněné plochy kolem budovy prošly rekonstrukcí, z přednádraží byla doplněna rampa pro bezbariérový přístup. V rámci připravované revitalizace trati z Horažďovic do Sušice bude pro cestující následně dobudován ještě i komfortní přístup k vlakům.

Opraveny byly také plochy před nádražní budovou, a to díky finanční účasti města Horažďovice, které na obnově nádraží a jeho okolí výrazně spolupracovalo.

foto: wikipedie

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!