Nadace Partnerství i letos bude přispívat na podzimní výsadbu dřevin

Nadace Partnerství i letos bude přispívat na podzimní výsadbu dřevin
Do konce dubna letošního roku mohou zájemci z řad obcí, škol, spolků a sdružení žádat u Nadace Partnerství o grant na podzimní výsadbu dřevin ve výši až 30 tisíc korun. Podmínkou však je, že stromy a keře vysadí dobrovolníci z řad místních obyvatel, kteří se zaváží pečovat o ně následujících 5 let.

Zároveň se musí jednat o druhy stromů na našem území původní, jako jsou lípy, duby, jeřáby, javory, či staré ovocné odrůdy, které přispějí k zachování přírodní rozmanitosti. Podrobnosti, jak příspěvek získat, jsou dostupné na stránkách zde

Důvodů, proč sázet nové stromy, je nespočet. Stromy kromě výroby kyslíku poskytují stín, přirozeným výparem zlepšují mikroklima, snižují prašnost, zadržují vodu v krajině, jsou domovem mnoha druhů živočichů. Mezi neméně významné důvody patří také estetické hledisko a možnost utrhnout si plody třeba pro domácí ořechový závin, lipový čaj, jablečný mošt nebo jeřabinový likér.

„Dle naší dlouholeté zkušenosti společná výsadba navíc přispívá ke zlepšení vztahů mezi rodiči a školou, sousedy, samosprávou a místními spolky. Zároveň posiluje nejen vztah ke krajině, ale také k místu, kde tito lidé žijí,“ říká Adéla Mráčková z Nadace Partnerství.  

Částku ve výši 10 až 30 tisíc korun lze využít ke koupi a dopravě sazenic stromů a keřů, kůlů, ochranného pletiva a dalšího potřebného materiálu. Samotná výsadba by ale měla probíhat na dobrovolnické bázi. Když si totiž místní obyvatelé stromy sami zasadí, mají k nim lepší vztah, pečují o ně, váží si jich a je méně pravděpodobné jejich poškození. V loňském roce se díky zapojení 1 115 dobrovolníků podařilo vysadit 736 stromů a keřů na 13 místech republiky. Od roku 2004 pak Nadace Partnerství přispěla k výsadbě téměř 59 tisíc dřevin do alejí, školních zahrad, obecních sadů a na dalších veřejných prostranstvích. 


Zdroj: Adéla Mráčková



Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!