Moravskoslezský kraj podpoří vznik komunitního centra pro duševní zdraví v Třinci

Moravskoslezský kraj podpoří vznik komunitního centra pro duševní zdraví v Třinci
Moravskoslezský kraj přispěje Slezské Diakonii 2 miliony korun na rekonstrukci objektu v ulici Konská v Třinci.

Přesunou se sem tři sociální služby, které nyní působí v nevyhovujících prostorech. Vznikne tak nové Komunitní centrum pro duševní zdraví Třinec, jehož aktivity navážou na reformu psychiatrické péče.

„Do komunitního centra se po rekonstrukci přestěhují tři sociální služby pro osoby s duševním onemocněním, které už v Třinci fungují. Jedná se o sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením, podpora samostatného bydlení a sociální rehabilitace. Slezská Diakonie na tento padesátimilionový projekt získala 95 procent z evropských zdrojů, na Moravskoslezský kraj se pak obrátila s žádostí o pomoc s povinnou pětiprocentní spoluúčastí. Ta by se měla pohybovat kolem dvou a půl milionu korun. Péče o duševní zdraví obyvatel je prioritní oblastí napříč celou republikou, proto jsem rád, že krajští zastupitelé dvoumilionový příspěvek Slezské Diakonii schválili,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil.

Slezská diakonie v rámci projektu Komunitní centrum pro duševní zdraví Třinec koupí a následně zrekonstruuje budovu na ulici Konská v Třinci. Budova bude po rekonstrukci energeticky úsporná, bude bezbariérová a podpoří místní komunitní život.

„Jsem velmi ráda, že Slezská diakonie získala finanční dotaci z programu REACT-EU. Projekt bude sloužit více než 50 osobám s duševním a zdravotním onemocněním. Chtěla bych poděkovat všem, kteří se podíleli na přípravě celého projektu. Zvlášť Moravskoslezskému kraji, který rozhodl tento projekt finančně podpořit. Mám velkou radost, že aktivity, které navazují na Reformu psychiatrické péče, mají velkou podporu i v Moravskoslezském kraji. Těšíme se, že mnozí potřební lidé najdou skvělé zázemí v krásných a důstojných prostorách této budovy,“ uzavřela ředitelka Slezské diakonie Zuzana Filipková.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!