Mladí zahradníci budou od úterka soutěžit v Plzni, jejich práce rozšíří Lochotínský park

Mladí zahradníci budou od úterka soutěžit v Plzni, jejich práce rozšíří Lochotínský park
Soutěž mladých zahradníků nazvaná Lipová ratolest se uskuteční tento týden v Plzni. Deset družstev z České republiky, které tvoří studenti a učni středních a vyšších zahradnických škol, bude provádět zahradní úpravy v ulici Na Chmelnicích.

Studenty čeká intenzivní třídenní práce, jejich dílo poté bude sloužit obyvatelům města Plzně. Ti mohou zahradníky povzbudit při práci už od úterý 22. září do čtvrtka 24. září. 

Podle Petra Náhlíka, náměstka primátora pro oblast dopravy a životního prostředí, je Česká republika zcela ojedinělá v tom, že profesní soutěž pro obor realizace zahradních a krajinářských úprav se koná v reálném prostředí a jejím výsledkem je vždy ucelená zahradnická úprava, která obohatí plochy uliční zeleně či park v partnerském městě. „V Plzni díky soutěži mladých zahradníků dojde k rozšíření Lochotínského parku v souladu s územním plánem města. Právě tato skutečnost nás vedla k výběru plochy v ulici Na Chmelnicích pro pořádání soutěže Lipová ratolest,“ uvedl Petr Náhlík.

„V současné době upravujeme pozemek pro pořádání soutěže. Její první ročník, tedy celostátní soutěž zahradnických škol, uspořádal Svaz zakládání a údržby zeleně v roce 2008 v Brně. Následovalo opět Brno, pak Jihlava, Olomouc, Třinec, Rousínov a Ostrava,“ uvedla Hana Hrdličková ze Správy veřejného statku města Plzně, jež je spolupořadatelem. Letos padla volba na Plzeň, uskuteční se osmý ročník.  

Pro soutěžící bude připraveno deset ploch rozmístěných podél asfaltové komunikace mezi Domem pohádek a Lochotínským pavilonkem. Spojením dvou buněk, soutěžních ploch, vznikne jedno oddechové místo tvaru půlkruhu, který má ve vrcholu vloženou oválnou plochu s lavičkami.

„Úkolem soutěžících bude vytvořit plochu z mechanicky zpevněného kameniva, vydláždit prostor pod lavičkou, osadit kovové obrubníky a instalovat lavičku na předem připravený betonový základ,“ přiblížila Hana Hrdličková. Chybět samozřejmě nebudou ani ryze zahradnické práce, jako jsou příprava plochy pro trávník a položení kobercového trávníku, výsadby stromů a keřů, květinové záhony. Každá soutěžní plocha má výměru kolem 60 metrů čtverečních.

Soutěž Lipová ratolest se inspirovala mezinárodní soutěží nazvanou WorldSkills, která je každé dva roky přehlídkou vítězných týmů z národních soutěží. Jde o týmy, jež v nejrůznějších oborech prokázaly, že ovládají potřebné znalosti i dovednosti. Jedním ze soutěžních oborů je i realizace zahradní úpravy. 

Pořadatelé, tedy Svaz zakládání a údržby zeleně spolu s městem Plzní a Správou veřejného statku města Plzně, zvou občany, aby přišli povzbudit mladé zahradníky a podívat se, jak jim jde práce od ruky. 

Štítky: zahradníci

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!