Ministr Síkela s německým ministrem Habeckem podepsali společné prohlášení o energetické bezpečnosti

Ministr Síkela s německým ministrem Habeckem podepsali společné prohlášení o energetické bezpečnosti
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela včera jednal se spolkovým ministrem hospodářství a ochrany klimatu Robertem Habeckem.

Kromě priorit českého předsednictví v Radě Evropské unie a průmyslové a obchodní politiky se zaměřili na aktuální otázky energetické a klimatické politiky, zejména na energetickou bezpečnost. Podepsali také společné prohlášení o energetické bezpečnosti, aby tak vyslali signál solidarity v energetické krizi.

„Ruský diktátor Vladimir Putin proti nám zneužívá energetiku jako zbraň. Snaží se nás vystavovat hrozbě úplného nedostatku plynu a navyšovat jeho ceny, což vede ke zhoršování životní úrovně každého z nás. Naši velkou výhodou v této energetické válce je to, že máme po svém boku i spojence z Evropské unie. Je jasné, že zásadní pro nás v tomto směru bude především spolupráce s Německem, přes které k nám proudí téměř všechen plyn,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „I proto jsem rád, že jsem dnes mohl v Praze přivítat německého ministra hospodářství a klimatu Roberta Habecka. Oba jsme zastánci myšlenky, že je třeba zachovat jednotu Evropské unie, a že podmínkou toho je vzájemná solidarita napříč Evropskou unií. Také proto jsme dnes s ministrem Habeckem podepsali společné ministerské prohlášení, ve kterém se hlásíme k vzájemné solidaritě a k tomu, že v případě výpadku dodávek plynu budeme naše kroky koordinovat.“
„Česká republika se ujala předsednictví v Radě Evropské unie v náročném období. Podporuji program předsednictví našeho českého souseda, abychom zvládli dopady ruské agresivní války proti Ukrajině. Dnes jsme podepsali společné prohlášení o energetické bezpečnosti a solidaritě, abychom vyslali jasný signál o spolupráci mezi našimi dvěma zeměmi v energetické krizi. Naším cílem musí být, co nejdříve se stát nezávislými na dovozu fosilních paliv z Ruska. V tomto kontextu jdou ruku v ruce energetická transformace a nezávislost na dovozu energie. Společnými německo-českými projekty a intenzivní spoluprací posilujeme naše dobré bilaterální vztahy a evropskou ekonomiku. Vedle řešení současné krize musíme i nadále rozhodně pokračovat v prosazování našich dlouhodobých cílů, včetně implementace ambiciózního balíčku Fit-for-55,“ říká spolkový ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!