Ministerstvo průmyslu a obchodu spouští kampaň ke státní pomoci a poradenství v oblasti energií

Ministerstvo průmyslu a obchodu spouští kampaň ke státní pomoci a poradenství v oblasti energií
Hlavním cílem kampaně je informovat veřejnost o poradenské síti pod Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO).

Ta zahrnuje linku 1212, web www.energiezamene.cz a bezplatné služby energetických expertů, které jsou veřejnosti k dispozici napříč celou Českou republikou. Nově mohou také odborníci přijet přímo za lidmi a poradenství poskytovat i tam, kde stálé kanceláře nemají.

„Vysoké ceny energií v důsledku energetické války ze strany Ruska jsou hlavním tématem nejen u nás, ale v celé Evropě. Vláda přijala řadu opatření, pomocí kterých pomůže jak domácnostem, tak firmám. Zásadní roli v řešení této situace ale sehrají i dobrovolné individuální energetické úspory. Problematika energetiky není vůbec jednoduchá a nabalují se tak na ni dezinformace. Rozhodli jsme se proto spustit komunikační kampaň, aby veřejnost měla maximum informací,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.
„Cílem spotu i celé kampaně je informovat veřejnost o možnostech bezplatného poradenství v oblasti úspor energií a o technických detailech státní pomoci občanům, firmám a veřejným institucím s vysokými cenami energií. A také o tom, co je třeba, aby dotyční na tuto pomoc dosáhli,“ říká ředitel odboru komunikace a tiskový mluvčí Vojtěch Srnka a dodává: „Samotný spot dále cílí na společenskou soudržnost a na to, že její důležitou součástí jsou i úspory energií. Vidíme, že snižující se spotřeba má velmi pozitivní efekt v podobě klesajících cen a zároveň zvyšuje jistotu, že plynu bude v zimě dostatek.“

Web www.energiezamene.cz, na který odkazuje zmiňovaný spot i navazující bannerové reklamy na zpravodajských webech i sociálních sítích, je pravidelně aktualizován podle rozšiřování a vývoje státní pomoci s vysokými cenami energií. Web nabízí také základní rady ohledně energetických úspor a odkazy na profesionální poradenství. V nejbližší době budou na webu dostupné například také informace o aktuálním stavu zásob plynu a o jeho spotřebě.

MPO nabízí veřejnosti celou řadu možností, jak si nechat poradit ohledně energetických úspor i finanční pomoci s vysokými cenami energií. Na lince 1212 operátoři poskytnou aktuální informace o státní pomoci – ať už je to strop cen energií, úsporný tarif či odpuštění poplatků za podporované zdroje. Operátoři poradí každý všední den od 8:00 do 16:00 hod. Volání na linku je zpoplatněno dle tarifu volajícího.

Energetická konzultační a informační střediska (EKIS)

Bezplatné profesionální konzultace v oblasti energetických úspor, o kterých web www.energiezamene.cz informuje, dále veřejnosti nabízí širokou síť energetických poradců EKIS. Tito specialisté jsou odborníci na energetiku, stavebnictví, projektanti, architekti a další profese.

Odborníci poskytnou veřejnosti praktické rady jak k úsporám v domácnostech, tak k investičním opatřením jako je výběr úsporného osvětlení, správné vytápění nebo plánování rekonstrukce. Pomohou také s velkými projekty energeticky úsporných staveb a s dotacemi. Nově se jejich služby navíc rozšíří o možnost spolupráce s místní samosprávou, kdy přijedou přímo za zájemci. Ministerstvo má touto službou pokryty všechny regiony České republiky.

K informování veřejnosti o možnostech profesionálního bezplatného poradenství s energetickými úsporami směřují snahy MPO dlouhodobě. Energetičtí konzultanti například nabídli své služby návštěvníkům během dne otevřených dveří na státní svátek 28. října, kdy ministerstvo otevřelo veřejnosti brány Petschkova paláce.

O energetických úsporách a o službách energetických konzultantů informuje resort také prostřednictvím Pojízdné učebny techniky. Žákům připravil program zaměřený na úsporu energií a udržitelnou spotřebu vody a tepla a učitelům možnost zdarma využít konzultací energetických specialistů.

Jak šetřit energie? Poradí manuály z dílny MPO

Správné vytápění, pravidelný monitoring spotřeby, dlouhodobá opatření i možnost dotace. MPO vydalo manuál, který s úsporami poradí malým podnikatelům a živnostníkům. Stejně tak resort připravil návod pro orgány státní správy i rady a tipy pro domácnosti a firmy.

Úsporná opatření zavedlo už na přelomu roku samotné MPO. Přijalo řadu opatření v čele se snižováním teplot při vytápění či snižováním teploty vody. Prostřednictvím těchto opatření ministerstvo dosud v letošním roce snížilo spotřebu plynu přibližně o pětinu a spotřebu elektřiny o 13 procent.

„Jsou to právě úspory energií, které nás nic nestojí a výrazně nám pomohou ke zvyšování energetické nezávislosti na nepřátelských zemích. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se k nám s úsporami přidali,“ dodává ministr Síkela.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!