Ministerstvo kultury rozdělilo první finanční prostředky z Národního plánu obnovy

Ministerstvo kultury rozdělilo první finanční prostředky z Národního plánu obnovy
Na základě výzvy na podporu projektů se zahraničním přesahem, kterou Ministerstvo kultury vyhlásilo v květnu letošního roku, byly rozděleny první finanční prostředky z Národního plánu obnovy.

Ministerstvo kultury je v rámci Národního plánu obnovy vlastníkem komponenty ROZVOJ KULTURNÍHO A KREATIVNÍHO SEKTORU. V této komponentě je 5 iniciativ, v jejichž rámci jsou postupně vypisovány jednotlivé výzvy. Na jejich základě lze požádat o dotaci na konkrétní projekt. Celkem je na všechny iniciativy vyčleněna částka 5,4 mld. Kč. Část podpořených projektů se bude realizovat ještě v letošním roce, část příjemců využije poskytnutou dotaci na náklady spojené s přípravou projektů na příští rok.

Cílem iniciativy STATUS UMĚLCE A UMĚLKYNĚ je prosazení legislativy "Status umělce a umělkyně", výzvy jsou zaměřené na výzkumné projekty, mezinárodní spolupráci profesionálů z kulturního a kreativního sektoru, jejich vzdělávání a rozvoj kompetencí.

Iniciativa ROZVOJ REGIONÁLNÍHO KULTURNÍHO A KREATIVNÍHO SEKTORU se ve výzvách zaměřuje na zefektivnění a zvýšení udržitelnosti kulturní infrastruktury, zajištění mezisektorové spolupráce a rozvoj inovačního potenciálu, vznik nových kulturních a kreativních center a rozšíření stávajících.

Iniciativy DIGITALIZACE KULTURNÍHO A KREATIVNÍHO SEKTORU je zaměřena na digitalizaci kulturního dědictví České republiky – kulturních statků, movitých a nemovitých kulturních památek, sbírkových předmětů a fondů kulturních institucí (muzea, galerie, knihovny, a další).

Iniciativa KREATIVNÍ VOUCHERY je zaměřena na podporu malých a středních podniků a využití kreativních služeb subjektů působících v oblasti kulturních a kreativních odvětví registrovaných v Celostátní galerii kreativců na adrese: www.kreativnicesko.cz.

Iniciativa LEGISLATIVNÍ REFORMA zavádí vícefondové financování kulturních institucí.

Národní plán obnovy

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!