Milion rozdělí Plzeň mezi kulturní organizace na jejich celoroční činnost

Milion rozdělí Plzeň mezi kulturní organizace na jejich celoroční činnost
Finanční příspěvky poputují mezi devatenáct plzeňských organizací zabývajících se uměleckou a kulturní činností. Z rozpočtu Odboru kultury Magistrátu města Plzně mezi ně bude rozdělen milion korun.

„Připravili jsme Jednoletý dotační program na podporu, rozvoj a prezentaci celoroční umělecké a kulturní činnosti na rok 2023. Je určen pro ty plzeňské organizace, které provozují kontinuální, především spolkovou činnost v oblasti umění a kultury. Tato jejich činnost musí směřovat k veřejné prezentaci. Žádosti mohly být podávány ještě na začátku ledna letošního roku. Rada města Plzně už schválila finanční podporu v celkové výši 40 tisíc korun pro dva subjekty a doporučila zastupitelstvu přidělit dotace dalším sedmnácti organizacím v souhrnné výši 960 tisíc korun. Celkem tedy na celoroční činnost kulturních subjektů bude rozdělen 1 milion korun,“ uvedla radní města Plzně Eliška Bartáková, do jejíž gesce spadá také oblast kultury. 

„Zastupitelé tedy nyní schválili, že podporu od města obdrží zejména řada spolků s mnohaletou tradicí, které jsou Plzeňanům díky své činnosti velmi dobře známy. Je to například Loutkové divadlo V Boudě, Kapela pětatřicátého pěšího klubu – FOLIGNO, Plzeňský dětský sbor či Plzeňský lidový soubor Mladina, Středisko západočeských spisovatelů, Francouzská aliance a další. Výše dotace je od 30 do 100 tisíc korun,“ upřesnila Eliška Bartáková.

Odbor kultury obdržel celkem 24 žádostí v celkové výši přesahující 3 miliony korun. O příspěvek z Jednoletého dotačního programu na podporu, rozvoj a prezentaci celoroční umělecké a kulturní činnosti nemohou žádat organizace, které jsou podpořeny v rámci Čtyřletého dotačního programu v oblasti kultury na léta 2020-2023 či z jiného dotačního programu v oblasti kultury města Plzně.

Veškeré žádosti o dotace směřované na město Plzeň lze podávat elektronicky prostřednictvím aplikace eDotace (https://dotace.plzen.eu).

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!