Město Plzeň rozdělilo přebytek rozpočtu, peníze dá na opravu tramvajové trati i jinam

Město Plzeň rozdělilo přebytek rozpočtu, peníze dá na opravu tramvajové trati i jinam
Plzeňští zastupitelé schválili rozdělení přebytku města. Ten činí 277 milionů korun, přičemž přímo na Magistrát města Plzně vychází přebytek ve výši přibližně 174 milionů korun, na městské obvody 102 milionů korun.

Schválení se týkalo rozdělení přebytku magistrátu. Z něj půjde část peněz do fondu určeného na dotované akce města, část do fondu rozvoje a rezerv a poslední část bude rozdělena mezi řadu projektů. Konkrétně například na rekonstrukci tramvajové trati nebo na novou lávku přes řeku Mži. 

„Přebytek vznikl nejen tím, že se zlepšil příjem z cizích daní, a to o 77 milionů korun, pomohly také vratky nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty ve výši 24 milionů korun. Dále je dán úsporami výdajů, kdy v případě běžných výdajů šlo o úsporu 15 milionů korun, u správy městského majetku se podařilo ušetřit devět milionů korun, částku 49 milionů korun dělá úspora na stavebních investicích, úspora související s pořízením budov a pozemků je šest milionů korun,“ uvedl ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas. 

Co se týká rozdělení, vrátí město necelých 90 milionů korun ze 174 milionového přebytku do Fondu pro kofinancování dotovaných projektů města Plzně. Jde o fond, z něhož bere radnice veškeré finanční prostředky na dotované akce, a to včetně DPH. 

„Další část prostředků, necelých 20 milionů korun, půjde do fondu rozvoje a rezerv, což je fond města, který je určen na pokrytí rezerv a rozvoje. Jsou tam například peníze na financování fotbalové akademie, která nyní vzniká v Plzni díky spolupráci Fotbalové asociace České republiky (FAČR), Plzeňského kraje, města Plzeň a FC Viktoria Plzeň,“ vysvětlil Pavel Kotas.

Zbývající balík finančních prostředků z přebytku město rozdělí do řady akcí. Mezi největší z nich bude patřit třetí etapa rekonstrukce tramvajové trati v Karlovarské ulici za 35 milionů korun. Devět milionů korun je určeno na vybudování lávky přes řeku Mži u zoologické a botanické zahrady, na výkupy pozemků pro takzvaný západní okruh bylo vyčleněno šest milionů korun. Peníze půjdou také na projektovou přípravu lokality Plac, kterou chce město začít postupně revitalizovat a zklidnit, přičemž už v následujícím roce budou první čtyři miliony korun použity na rekonstrukci prvního z vchodů v této lokalitě. Částku 1,2 milionu korun radnice použije na projektovou přípravu komunitního domu pro seniory v ulici U Jam, kde plánuje vybudovat 16 bytů pro seniory. 

Přebytek městských obvodů ve výši 102 milionů korun se bude schvalovat až spolu se závěrečným účtem města. Ten musí být hotov do 30. června.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!