Město Plzeň pomůže uprchlíkům z Afghánistánu, pronajme jim byt

Město Plzeň pomůže uprchlíkům z Afghánistánu, pronajme jim byt
Město Plzeň poskytne byt rodině afgánského tlumočníka. Jde o muže, který byl se svými blízkými loni z Afghánistánu evakuován poté, co tuto zemi dobyl zpět Tálibán (radikální nábožensko-politické hnutí).

Muž v Afghánistánu několik let tlumočil pro Armádu České republiky z afghánštiny do angličtiny. Poskytnutí městského bytu afgánskému uprchlíkovi a jeho rodině schválila na svém zasedání v pondělí 6. června Rada města Plzně.

„Už na konci loňského roku se na město Plzeň obrátil s žádostí o zajištění bydlení pro jednu rodinu afghánských tlumočníků ředitel Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra České republiky. Afghánští tlumočníci, kteří byli ze své země evakuováni poté, co nad ní získal vládu Tálibán. V České republice vstoupili do integračního programu a intenzivně se učí česky,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem David Šlouf. Doplnil, že jde o čtyřčlennou rodinu – jednatřicetiletého muže s manželkou a dítětem a matku tlumočníka. Poskytnut jim bude byt o velikosti 3+1 na Americké ve standardní kvalitě. „Noví nájemci budou platit nájemné, které je pro tento typ bytu stanoveno, tedy 92,07 korun za metr čtvereční měsíčně. První dva nájmy a služby včetně energií budou hrazeny v rámci integračního programu ze strany Správy uprchlických zařízeních,“ vysvětlil David Šlouf a dodal, že nájemní smlouva bude uzavírána na dobu určitou, vždy na délku 6 až 11 měsíců.

ilustrační foto

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!