Města a obce mohou žádat o finanční prostředky na podzimní výsadbu

Města a obce mohou žádat o finanční prostředky na podzimní výsadbu
Na konci července vyprší lhůta pro příjem žádostí v grantovém programu „Stromy“ Nadace ČEZ.

Ta výsadbu zeleně v městské zástavbě i volné přírodě podporuje od roku 2011. Maximální výše příspěvku je 150 tisíc korun. V západních Čechách již letos nové stromy sázeli v Habartově a Seči, další přibydou v obci Smolné Pece.
28. června 2018

Kolem cest, cyklostezek i ve městech vyrůstá od jara v Čechách i na Moravě 28 nových stromořadí či alejí.  S finanční podporou Nadace ČEZ je vysadily města a obce, kterým není lhostejné životní prostředí ani estetická stránka krajiny. A kořeny mohou v rámci podzimní výsadby zapustit stromy i v dalších koutech republiky. Až do konce července mohou totiž města a obce žádat o nadační příspěvek ve výši max. 150 tisíc korun prostřednictvím grantu Stromy. O schválení grantové žádosti rozhodne v průběhu srpna správní rada nadace, přičemž všechny stromy financované z nadačního příspěvku v roce 2018 musí být vysazeny do konce letošního roku.

Nadace ČEZ podporuje vznik nových stromořadí i obnovu historických alejí, které buď zcela zanikly, nebo už byly přestárlé, od roku 2011. Počet schválených žádostí za necelých osm let činí 391a blíží se tak ke kulatým 400. V západních Čechách vyrostlo v rámci grantu STROMY již 46 nových alejí.

Jen letos na jaře bylo schváleno 28 projektů výsadby zeleně a stromů s finančním příspěvkem v hodnotě 2 766 611 Kč. Nejčastěji se sázely lípy a ovocné stromy kolem cest a cyklostezek. Nezřídka se do výsadby zapojily školy či rodiny s dětmi.

„Klimatické podmínky se v Evropě mění, o to více roste význam zeleně v našem okolí. Výsadba či obnova zeleně a alejí však nemá význam jen pro člověka, je třeba myslet i na ptactvo nebo včely a další hmyz. Mnohdy také liniová výsadba slouží jako obrana proti hluku a prachu. Rádi proto podpoříme výsadbu všude tam, kde dává smysl a prospěje přírodě i místním občanům“, dodává ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Význam stromů pro člověka a krajinu:
  filtrují vzduch a zlepšují jeho kvalitu
  vyrovnávají teplotní extrémy
  vytvářejí kyslík
  tlumí hluk
  utvářejí krajinu
  jsou mnohde posledním zbytkem přírody ve městech
  jsou biotopem

Štítky: nadace sečaleje

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!