Mariánské Lázně: Dialyzační středisko slaví 25. výročí od svého založení

Mariánské Lázně: Dialyzační středisko slaví 25. výročí od svého založení
Dialyzační středisko Fresenius NephroCare v Mariánských Lázních, které sídlí na adrese Tepelská 137, si letos v listopadu připomíná významné výročí. Již 25 let se na tomto pracovišti léčí pacienti s chronickým onemocněním ledvin.

A dialýzu poskytuje bez přerušení svým pacientům i nyní v době pandemie. V rámci Karlovarského kraje slouží právě tato dialýza jako COVID centrum pro většinu suspektních pacientů a pacientů s onemocněním COVID-19, kteří bez ohledu na nákazu potřebují třikrát týdně život zachraňující dialyzační léčbu. 

Provoz mariánskolázeňského dialyzačního středisko byl zahájen 1. listopadu 1995, a to v pronajatých prostorách lázeňského domu Windsor. Jeho kapacita činila devět lůžek a zpočátku mělo v péči zhruba dvacet pacientů z okresů Cheb a Tachov. V roce 1996 dialýza přešla pod nového provozovatele – společnost Fresenius Medical Care a zařadila se do celosvětové sítě dialyzačních středisek NephroCare. Díky tomu získala kompletní přístrojovou obměnu a mohlo začít nabízet svým pacientům ty nejnovější a nejmodernější léčebné metody. Dalším významným milníkem v historii dialyzačního střediska v Mariánských Lázních bylo jeho přestěhování do zrekonstruovaných prostor v bývalé výrobně nábytku Tvar. Tato změna přinesla zvýšení kapacity střediska na 21 lůžek a vytvoření komfortního zázemí pro program peritoneální (břišní) dialýzy a provoz nefrologické a endokrinologické ambulance.

Díky významnému postavení předního poskytovatele dialyzační péče v České republice mají mariánskolázeňští pacienti, kterých je v současné době přes sedmdesát, k dispozici nejmodernější technologie a vysoký komfort – mohou sledovat televizi, využít wi-fi připojení k internetu, své obtíže mohou diskutovat s psycholožkou nebo sociální pracovnicí, pro otázky kolem jídelníčku a pitného režimu je jim k dispozici nutriční sestra.

„Součástí našeho dialyzačního střediska, kde proběhne ročně přes 11 tisíc dialyzačních výkonů, je i nefrologická ambulance v Mariánských Lázních a v Chebu, kde pečujeme o pacienty s onemocněním ledvin a některé připravujeme na dialýzu nebo k transplantaci ledviny. V současnosti se zde staráme v obou ambulancích přibližně o tisícovku pacientů,“ říká MUDr. Martin Jirovec, primář dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Mariánských Lázních, který vede tuto dialýzu téměř čtrnáct let. 


Zdroj: David Vondruška

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!