Loket: S přispěním kraje by ve městě měla vzniknout městská policie

Loket: S přispěním kraje by ve městě měla vzniknout městská policie
Rada Karlovarského kraje na pondělním zasedání odsouhlasila poskytnutí individuální dotace ve výši 300 tisíc korun městu Loket na zřízení městské policie. Ta by měla mimo jiné zajišťovat hlavně koordinaci dopravy a dodržování veřejného pořádku při realizaci kulturních, společenských a sportovních akcí.

„Město Loket je jedním z nejnavštěvovanějších míst našeho regionu. Kromě toho, že má na svém území významnou gotickou památku, jejímiž branami ročně projde na 150 tisíc lidí, pořádají se zde i velké kulturní a sportovní akce, ať už se jedná o koncerty, divadelní představení nebo například šampionáty v motocrossu, kam míří další tisíce návštěvníků. Situace ve městě, a to nehovořím jen o parkování, je vlivem absence městské policie dlouhodobě neudržitelná, a proto naprosto rozumíme argumentům pro její zřízení. I přes veškerou snahu nemůže totiž státní policie obsáhnout vše, co by město potřebovalo, a to nejen z kapacitních důvodů, ale i z důvodů jiné priority zásahů,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Loketští předpokládají, že zřízení městské policie o dvou strážnicích by dle kalkulace městské policie v Sokolově mělo vyjít zhruba na 2 miliony korun. Do budoucna také počítají s možností sdílení městské policie s městy Horní Slavkov a Krásno. Vzhledem k tomu, že se všechna tři města nacházejí na velmi frekventovaném tahu Sokolov – Plzeň, využití by našla například při zajištění větší bezpečnosti dopravního provozu skrze měření průjezdní rychlosti. Provozní náklady městské policie budou kryty z rozpočtu města Loket, případně z rozpočtů obcí, se kterými by byla uzavřena smlouva o sdílení služeb městské policie.

Zdroj: Karlovarský kraj

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!