Lidem po mrtvici i jejich blízkým pomůže nová webová aplikace

Lidem po mrtvici i jejich blízkým pomůže nová webová aplikace
Nová webová aplikace CMP RÁDCE koncentruje rady, tipy a podporu lidem, kterým do života vstoupila CMP, tedy cévní mozková příhoda.

CMP RÁDCE vznikl díky spolupráci Moravskoslezského kraje, Ostravské univerzity, VŠB-TUO a Sdružení pro rehabilitaci osob po cévních mozkových příhodách Praha.

„Mrtvice dokáže celým rodinám obrátit život vzhůru nohama. Lidé, které cévní mozková příhoda postihla, se zotavují každý jinak. Ti šťastnější se vrátí do běžného života. Jsou bohužel i pacienti, kteří se už již nikdy neobejdou bez pomoci svého okolí. Právě těm a jejich blízkým, doufám, pomůže CMP RÁDCE. Na tomto webu je koncentrováno vše, co by pečující či pacienti mohli potřebovat. Nejrůznější tipy a rady, kontakty na odlehčovací služby nebo svépomocné skupiny v regionu, odkazy, články, ale i životní příběhy lidí po mrtvici. Lidé si zde tedy mohou nejen vyhledávat užitečné informace, ale mohou zde sdílet své zkušenosti a navzájem podporovat,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a doplnil, že nový nekomerční web vznikl jako výsledek tříletého projektu Výzkum podpůrných sítí a vývoj informačního systému v neformální péči o osoby po cévních mozkových příhodách.

Projekt řídili zástupci Fakulty sociálních studií Ostravské univerzity, odborným garantem bylo Sdružení pro rehabilitaci osob po cévních mozkových příhodách Praha, které bude web CMP RÁDCE spravovat. Technická stránka projektu a tvorba webu byla na Fakultě elektrotechniky a informatiky VŠB-TUO.

V rámci projektu je Moravskoslezský kraj aplikačním garantem.

„Tvůrci obsahu s námi vše konzultovali po sociální stránce, sdíleli jsme s nimi naše zkušenosti z oblasti podpory neformální péče, pomáhali jsme také s administrací projektu. Teď je naším hlavním úkolem postarat se o to, aby se výstupy projektu, tedy zejména webová aplikace, o které tu hovoříme, dostala k těm, kteří ji budou využívat. Informovali jsme o ní Sdružení praktických lékařů, obecní úřady a jejich sociální úseky, krajské úřady v rámci celé republiky, ale i Ministerstvo práce a sociálních věcí,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil s tím, že další odborné články a informace jsou na stránkách Ostravské univerzity.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!