Lékař z Rokycan je ve vedení světové chirurgické organizace

Lékař z Rokycan je ve vedení světové chirurgické organizace
Kongres nejstarší světové chirurgické organizace International College of Surgeons se konal v prvním listopadovém týdnu v Kaoshiungu na Taiwanu.

Česká medicína na něm zaznamenala prostřednictvím České sekce ICS významné úspěchy. Do širšího vedení této organizace, která působí v šesti federacích národních sekcí na všech kontinentech, byli zvoleni dva čeští chirurgové.

Doc. MUDr. Jiří Froněk, vůdčí osobnost české transplantační chirurgie, byl zvolen sborem 30 guvernérů a zajistil tím pro Českou republiku druhý významný hlas. Největšího úspěchu dosáhl současný prezident České sekce ICS profesor MUDr. Karel Novák, DrSc., který byl jednomyslně zvolen sekretářem Evropské kontinentální federace této organizace, když předtím jeho protikandidát, španělský senátor profesor Antonio Alarco Hernandez  při Novákově primární převaze v předběžných nominacích odstoupil v jeho prospěch. Tímto zvolením se Novák stal zároveň členem jejího nejužšího ICS. Vedle toho byl na témže kongresu slavnostně dekorován i jako zasloužilý člen ICS a doceněny tak jeho služby a dlouholeté zásluhy o tuto organizaci. Získal také cenu za významnou přednášku kongresu.

Od let 1936 až 1938, kdy byl vůbec prvním světovým prezidentem této organizace československý chirurg profesor Arnold Jirásek, jde o druhé nejvyšší prestižní uznání pro českého chirurga. Novák, který žije v Rokycanech, odešel v roce 2000 nuceně z chirurgické kliniky v Plzni a posléze působil deset let v Německu. Provedl několik originálních operací, bohatě publikoval doma i v zahraničí a zorganizoval mnoho kongresů, ať už českých se slovenskou účastí nebo mezinárodních, z nichž velký mezinárodní ohlas získal Jubilejní světový kongres International College of Surgeons v roce 2015 v Praze a v Plzni. Je nositelem ocenění za nejlepší české časopisecké i knižní publikace, kterými jsou Maydlova a Jedličkova cena. Nyní též řádně studuje historii na Západočeské univerzitě v Plzni a vyvíjí další aktivity, včetně humanitárních.Vždy organizoval kongresy s nízkými účastnickými poplatky, přijatelné pro dlouhodobě nepříliš dobře placené chirurgy a dokázal je vždy dostatečně finančně zajistit. 

Byla doceněna i jeho dlouholetá činnost při organizaci Česko-japonských chirurgických sympozií. Ta se naposledy konala v září 2018 v Mariánských Lázních, v Horšovském Týnu, v Praze a ve Znojmě. Novák sám cítí svoji volbu jako závazek a povinnost dále nezištně pracovat.

foto: rostislav durspek

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!