Květen je v Kině Beseda ve znamení francouzských a severských filmů

Květen je v Kině Beseda ve znamení francouzských a severských filmů
Na květen jsou v Kině Beseda mj. připraveny dva premiérové cykly – přehlídka francouzských filmů Creme de la creme (13. – 20. 5.) a ozvěny historicky prvního ročníku festivalu severských filmů Scandi (25. 5. – 1. 6.).

V rámci první přehlídky se mohou diváci těšit na šest francouzských filmů včetně komedie Samba (18. 5.) od tvůrců Nedotknutelných. Zlatým hřebem pak bezesporu bude hit roku 2013 Život Adele (15. 5.), který získal Zlatou palmu na MFF Cannes. „V Kině Beseda se snažíme dlouhodobě nabízet kvalitní filmy a v první polovině května potěšíme hlavně všechny fanoušky francouzské kinematografie. Během sedmi dní budeme promítat nové francouzské filmy včetně aktuálního hitu  Samba,“ popisuje cyklus Creme de la creme Ivan Jáchim, ředitel DOMINIK CENTRA, které Měšťanskou besedu provozuje. 


Během druhé přehlídky pak mohou návštěvníci Kina Beseda v průběhu sedmi dní zhlédnout perly severské kinematografie. Přehlídka startuje v pondělí 25. května snímkem My jsme nejlepší! o dvou 13letých dívkách, které se rozhodnou založit punkovou kapelu. Dále je na programu podle skutečných událostí natočené Sex, drogy a daně (28. 5.), silný snímek Lví srdce (28. 5.), v němž radikální neonacista touží po lásce a rodině, či neobyčejná romance z islandského venkova O koních a lidech (27. 5.), v níž o lidských osudech vyprávějí koně ze své vlastní perspektivy. „Přehlídka Scandi zase potěší všechny příznivce severských filmů. Vybrané snímky u nás sice nejsou tolik známé, ale jednoznačně mají divácký potenciál, jako například výrazný islandský film O koních a lidech,“ dodává Jáchim.


Filmy jsou promítány v původním znění s českými titulky.


Vstupné na projekci filmu stojí 110 Kč. Vstupenky lze zakoupit v Předprodeji vstupenek na náměstí Republiky 41 anebo přímo před projekcí v Měšťanské besedě. 

Kino Beseda podporuje Plzeň 2015 – Evropské hlavní město kultury.


Creme de la creme – program přehlídky


Středa 13. 5. 18:30

Láska je dokonalý zločin (2013)

CHE / FRA 

Režie: Arnaud Larrieu, Jean-Marie Larrieu

ČSFD 65 %, IMDB 5,9


Horské oblasti mezi Švýcarskem a Francií skýtají nejen panensky krásnou krajinu, ale také netušené možnosti ukrýt pod závějemi sněhu nežádoucí důkazy. Marc, profesor tvůrčího psaní na Univerzitě v Lausanne, má pověst proutníka a Barbara je jednou z řad studentek, které jeho kouzlu podlehly. Po společně strávené noci dívka záhadně zmizí. 


Čtvrtek 14. 5. 16:00 (zvýhodněné vstupné pro seniory 69 Kč)

Tři srdce (2014)

FRA 

Režie: Benoît Jacquot

ČSFD 70 %, IMDB 5,9


Prozářená noc francouzského provinčního městečka vybízí k příjemné procházce a nezávazné konverzaci dvou dosud cizích lidí – Marca a Sylvie. Další schůzku si domluví v Paříži. Zamilovaného Marca však zradí jeho vlastní srdce a kvůli infarktu schůzku nestihne. Během pátrání po osudové ženě Marc potkává jinou – Sophii. Netuší, že Sophie je Sylviinou sestrou. Když se znovu setkávají, jejich harmonie stále přetrvává... 


Čtvrtek 14. 5. 18:30

Láska na první boj (2014)

FRA

Režie: Thomas Cailley

ČSFD 72 %, IMDB 6,9


Zdá se, že Arnaud stráví pokojné léto v kruhu své rodiny, kolegů z práce a nejbližších přátel. Potká ale krásnou Madeleine, která ho svým nevhodným a někdy násilným jednáním záhadně přitahuje. Mírumilovný Arnaud bere věci tak, jak jsou, naopak Madeleine neustále  s něčím bojuje a překonává samu sebe. Když se odhodlá podstoupit armádní výcvik, Arnaud ji chce podporovat a chránit, což ale jeho stereotypní život převrátí vzhůru nohama. Nic však nevyjde podle jejich plánu.

Pátek 15. 5. 18:30

Život Adele (2013)

FRA / TUN / BEL / ESP

Režie: Abdellatif Kechiche

ČSFD 80%, 7,9

Zlatý lev, 3x cena César, Zlatá palma

V 15 letech Adele nic nezpochybňuje – dívky zkrátka chodí s kluky. Adelin život se však obrátí naruby, když potká Emmu, mladou ženu s modrými hlasy. Emma jí umožní objevit touhu  a prosadit se jako dospělá žena. Adele dospívá, hledá sama sebe, ztrácí se a znovu nachází.

Pondělí 18. 5. 18:30

Samba (2014)

FRA

Režie: Olivier Nakache, Eric Toledano

ČSFD 79 %, IMDB 6,7

Samba se do Francie přistěhoval před deseti lety ze Senegalu. Pracuje načerno v různých zaměstnáních a doufá, že brzy dostane povolení k trvalému pobytu. Jeho neradostná rutina se změní, když potká Alice – manažerku, která trpí syndromem vyhoření a dobrovolnickou prací se snaží dát svůj život zpátky dohromady. Komediální drama od tvůrců hitu Nedotknutelní. 

Středa 20. 5. 18:30

Dejte mi pokoj! (2014)

FRA

Režie: Patrice Leconte

IMDB 5,1

Michela Leprouxe potkalo nečekané štěstí. Na bleším trhu objevil vzácnou gramodesku. Od té chvíle touží po jediném – naprostém tichu a samotě, aby si mohl vychutnat tento hudební klenot. Jenže v tom okamžiku se proti němu spikne snad celý svět. V hlavní roli komedie exceluje Christian Clavier, kterého si můžete pamatovat například z filmů Co jsme komu udělali? či a Návštěvníci.

Scandi – program přehlídky

Pondělí 25. 5. 18:30

My jsme nejlepší! (2013)

SWE

Režie: Lukas Moodysson

ČSFD 64 %, IMDB 7,2

Dvě 13leté dívky Bobo a Klara ze Stockholmu se cítí přehlížené vlastními rodiči. Jsou osamělé, naštvané a potloukají se po ulicích. Rozhodnou se založit punkovou kapelu, a to i přesto, že neumí hrát na žádný hudební nástroj. Když se k nim však přidá slušná a věřící Hedvig s výjimečným hudebním talentem, jejich kapela i hudba náhle dávají smysl. 

Středa 27. 5. 18:30

O koních a lidech (2013)

ISL / DEU

Režie: Benedikt Erlingsson

ČSFD 70 %, IMDB 7

Kolbeinn miluje Solveig a Solveig miluje Kolbeinna, ale Kolbeinn miluje svoji prvotřídní klisnu, miláčka Gránu. Grána je však posedlá hřebcem Brúnnem. Vernhardur miluje vodku a kůň Jarpur miluje Vernhardura, svého pána. Grimur má vášeň pro starou koňskou dopravu, ale Egill obdivuje jiskřivé elektrické ploty. Přichází jaro a celá místní komunita sleduje tento příběh. Jedinečná romance z islandského venkova vyprávěná z perspektivy koní. 

Čtvrtek 28. 5. 16:00 (zvýhodněné vstupné pro seniory 69 Kč)

Sex, drogy a daně (2013)

DNK

Režie: Christoffer Boe

ČSFD 57 %, IMDB 6,7

Výstřední boháč Simon Spies rozjíždí spolu se svým přítelem a právníkem Mogensem Glistrupem výnosný, ale zato riskantní byznys na poli cestovního ruchu. Dánský biografický snímek je založen na skutečných událostech. Magnát Spies byl známý svým hédonistickým stylem života, ve filmu jej tak nejčastěji uvidíme v přítomnosti polonahých slečen. Tlustý, nevzhledný, avšak protřelý právník Glistrup se stal kontroverzním politikem a zakladatelem dánské Pokrokové strany, mezi jejíž cíle patřilo radikální snížení daní. Nakonec skončil ve vězení.

Čtvrtek 28. 5. 18:30

Lví srdce (2013)

FIN / SWE

Režie: Dome Karukoski

ČSFD 77 %, IMDB 7,1

Teppo je radikální neonacista, který si pevně stojí za svými názory a předsudky. Zároveň ale touží po lásce a rodině. Když potká atraktivní servírku Sari, vše se zdá ideální, dokud nepozná jejího malého černošského syna Rhamua. Teppo tak stojí před těžkým rozhodnutím – splní si svůj sen o otcovství a rodině, nebo zůstane věrný své celoživotní víře a přesvědčení založeného na diskriminaci, ignoranci a nenávisti? 

Pátek 29. 5. 18:30

Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě (2014)

SWE / NOR / DNK / FRA / DEU

Režie: Roy Andersson

ČSFD 67 %, IMDB 7,2

Vydejte se na cestu lidskými touhami se dvěma prodejci s drobnými cetkami. Na výlet, který nám ukáže krásu jednotlivých momentů lidského života, malichernost druhých, majestátnost života či lidské slabiny. Vše ze své ptačí perspektivy sleduje holub. Opeřenec je ohromen lidmi – jejich aktivitami, pošetilostmi, pýchami a nervozitou, kterým se snaží porozumět  a pochopit je.

Pondělí 1. 6. 18:30

Boj sněžného pluhu s mafií (2014)

NOR / SWE / DNK

Režie: Hans Petter Moland

ČSFD 74 %, IMDB 7,3

Nils se se svým sněžným pluhem v okolí chladného norského proráží cesty pro své spoluobčany. Jednoho dne je dokonce jmenován Občanem roku, ale zároveň se v ten den dozví o úmrtí svého syna. Předávkování drogami není pro Nilse důvěryhodným vysvětlením, a tak vezme spravedlnost do svých rukou. Vyhrát krvavý spor s mafií není lehké, avšak Nils už nemá co ztratit. Navíc má v záloze mnohem silnější zbraně – mohutný stroj a štěstí začátečníka. Příběh pomsty s lavinou mrtvých těl je vyprávěn s pořádnou dávkou černého humoru i překvapivých zvratů. 

Štítky: kino besedakvěten

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!