Kraj přispěje Velharticím na pořízení autobusu na dopravu dětí

Kraj přispěje Velharticím na pořízení autobusu na dopravu dětí
Rada odsouhlasila dotaci ve výši 1 milion korun pro obec Velhartice na částečné pokrytí nákladů na pořízení malého autobusu pro školní dopravu dětí.

Obec je zřizovatelem Základní školy a mateřské školy Velhartice, jejíž funkčnost a provozuschopnost se snaží udržet i za cenu zvýšených doplatků na chybějící žáky. Tyto výdaje jsou pro obec zatěžující, a proto motivuje rodiče, aby nedávali své děti do jiných „městských škol“ v okolí. Bezplatná kyvadlová doprava žáků obecním autobusem je provozována od roku 2006. Ve spolupráci se sousední obcí Hlavňovice jsou sváženy děti pro 1.–3. ročníku do ZŠ a MŠ Hlavňovice a pro 4.–9. ročník do ZŠ a MŠ Velhartice nejen z územní působnosti těchto obcí, ale i ze širšího okolí (např. z územní působnosti zaniklé školy v Petrovicích, z Hartmanic, Malonic, Jindřichovic, Stříteže apod.).

V loňském roce dosloužil stávající používaný autobus IVECO DAILY, proto byla obec nucena pořídit nový autobus. Z výběrového řízení vyšlo nejlépe vozidlo IVECO DYPARRO, jehož pořizovací hodnota  činí 3 012 900 Kč s DPH. Kapacita tohoto autobusu (33 přepravovaných osob) zpravidla bývá plně využívána. Denně je obslouženo cca 100 dětí školního i předškolního věku. Doprava osob se řídí platným přepravním řádem, děti vystupující z autobusu jsou odváděny do školy a školky pedagogickým dozorem, aby byla maximálně zajištěna jejich bezpečnost.
Poskytnutí dotace bude ještě schvalovat zastupitelstvo.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!