Kraj poskytne návratnou finanční výpomoc v sociálních službách

Kraj poskytne návratnou finanční výpomoc v sociálních službách
S ohledem na časový harmonogram schvalování státního rozpočtu, ve kterém jsou zahrnuty prostředky pro poskytovatele sociálních služeb, rozhodla Rada Plzeňského kraje o poskytnutí návratné finanční výpomoci.

 A to těm poskytovatelům, kteří mají problémy s dostatkem finančních prostředků na úhradu mezd a faktur k zajištění sociálních služeb. Mohou se přihlásit do dotačního programu, který schválila rada na svém mimořádném jednání.

Plzeňský kraj prostřednictvím programu „Podpora sociálních služeb dle § 101a zákona o sociálních službách, Plzeňský kraj“ pro rok 2023 rozděluje na financování běžných výdajů souvisejících s poskytováním základních druhů a forem sociálních služeb finanční prostředky poskytovatelům zmiňovaných služeb. Na tento dotační program kraj dostává prostředky ze státního rozpočtu. Vzhledem k časovému harmonogramu schvalování státního rozpočtu dojde k rozdělení dotací a následnému schvalování jejich rozdělení krajským zastupitelstvem v únoru roku 2023. Poskytovatelé sociálních služeb, kteří splňují podmínky programu, pak prostředky na jejich zajištění mohou dostat až na přelomu února a března 2023. 

„Rozhodli jsme se pomoci poskytovatelům sociálních služeb, kteří v prvním čtvrtletí příštího roku mohou postrádat finanční prostředky na zajištění základních služeb pro své klienty. V listopadu budou moci požádat o finanční prostředky ti, kteří mají žádost již v programu podpory sociálních služeb na základě zákona o sociálních službách. Návratnou finanční výpomoc pak budou poskytovatelé muset kraji vrátit do 14 dnů od okamžiku, kdy jim bude dána dotace z výše zmiňovaného programu,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro oblast sociálních služeb Martin Záhoř.

„Program pro poskytování návratných finančních výpomocí na zajištění poskytování sociálních služeb v roce 2023“ schválila rada 3. 10. 2022 na svém mimořádném jednání. Žádosti budou přijímány od 4. 11. – 14. 11. 2022. Předpokládaný celkový objem finančních prostředků pro tento program je 200 mil. Kč. Částka však musí být zajištěna v rozpočtu Plzeňského kraje pro rok 2023. O rozdělení dotací bude rozhodovat Zastupitelstvo Plzeňského kraje do konce letošního roku.

Štítky: sociální služby

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!