Kraj podpoří malé vesnické prodejny

Kraj podpoří malé vesnické prodejny
Rada kraje schválila vyhlášení dotačního programu OBCHŮDEK 2021+ v Plzeňském kraji pro letošní rok. Tento program je financován z prostředků Ministerstva průmyslu a ochodu ČR.

 Jeho cílem je udržení provozu maloobchodních prodejen v obcích do 1 000 obyvatel resp. do 3 000 obyvatel, jejichž místní část/části mají méně než 1 000 obyvatel. Dotace napomáhá snížit provozní výdaje prodejen na venkově, ve kterých převažuje prodej potravin, nápojů a tabákových výrobků. Minimální dotace na jednu prodejnu je 40 000 Kč, maximální částka pak 100 000 Kč. 

„V letošním roce – ve 3. výzvě tohoto programu – rozdělí Plzeňský kraj mezi žadatele maximálně 3,8 mil. Kč. V rámci 1. výzvy bylo již v kraji podpořeno 30 prodejen celkovou částkou 2,9 mil. Kč. V rámci 2. výzvy bylo podpořeno 42 prodejen celkovou částkou 4 mil. Kč,“ uvedl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj, IT a evropské záležitosti Petr Vanka. Zapojení do dotačního programu, který pod názvem Program podpory malých prodejen na venkově OBCHŮDEK 2021+  schválila vláda v červnu 2021, odsouhlasila krajská rada. „Jsme si vědomi problematiky existenčního udržení malých prodejen v menších obcích. Proto kromě programu OBCHŮDEK 2021+ vyhlašujeme pravidelně už řadu let také program Zachování prodejen v malých obcích, kterým se snažíme udržet pro obyvatele alespoň základní komfort pro nakupování,“ doplnil Petr Vanka.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!