Kraj podpoří dotacemi úpravu běžeckých stop na Šumavě a v Českém lese

Kraj podpoří dotacemi úpravu běžeckých stop na Šumavě a v Českém lese
Členové rady Plzeňského kraje schválili vyhlášení dotačního titulu Úprava lyžařských běžeckých tras 2016/2017, pro který je vyhrazena částka 400 tisíc korun (maximální výše dotace je 120 tis. Kč).

Plzeňský kraj dlouhodobě podporuje úpravu lyžařských běžeckých tras, zejména na území Šumavy. O dotaci mohou žádat pouze obce, které zajišťují pravidelnou strojovou údržbu lyžařských běžeckých tras na území Šumavy a Českého lesa. Kritériem pro poskytnutí dotace a její výši jsou zejména celkové náklady na úpravu tras v sezóně 2016/2017 a počet ujetých motohodin (hodina práce stroje na údržbu tras).

Až do loňského roku byly dotace obcím poskytovány před zahájením lyžařské sezóny. I vzhledem ke špatným sněhovým podmínkám v sezóně 2014/2015 i 2015/2016 obce často vracely dotaci nebo její část. Některé obce přizpůsobovaly náklady na úpravu tras poskytnuté dotaci. V roce 2017 budou dotace poskytnuty až po ukončení lyžařské sezóny na základě prokázání celkových nákladů na úpravu lyžařských běžeckých tras. Tento způsob rozdělení dotací je spravedlivější a hospodárnější.

Dotace na úpravu tras byla do roku 2012 poskytována Regionální rozvojové agentuře Šumava, která finanční prostředky přerozdělila šumavským obcím, jež úpravu tras prováděly. Z důvodu větší transparentnosti jsou od roku 2013 dotace na úpravu lyžařských stop poskytovány obcím přímo, prostřednictvím samostatného dotačního titulu.

Dotační titul bude vyhlášen 1. 3. 2017. Sběr žádostí o dotace probíhá elektronicky v systému eDotace od 1. 4 do 28. 4. 2017.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!