Kraj opět podpoří malé vesnické prodejny

Kraj opět podpoří malé vesnické prodejny
Rada odsouhlasila a doporučila ke schválení zastupitelstvu dotaci v celkové výši 3 mil. Kč vybraným maloobchodním prodejnám v obcích Plzeňského kraje z dotačního programu „OBCHŮDEK 2021+ v Plzeňském kraji“.

Tento program je financován z prostředků Ministerstva průmyslu a ochodu ČR a jeho cílem je udržení provozu maloobchodních prodejen v obcích do 1 000 obyvatel resp. do 3 000 obyvatel, jejichž místní část/části mají méně než 1 000 obyvatel. Dotace napomáhá snížit provozní výdaje prodejen na venkově, ve kterých převažuje prodej potravin, nápojů a tabákových výrobků. Minimální dotace na jednu prodejnu je 50 000 Kč, maximální částka pak 100 000 Kč. Sběr žádostí v Plzeňském kraji proběhl v lednu 2022, přijato jich bylo celkem 108. Dotaci dostane v tomto kole celkem 31 prodejen. Plzeňský kraj dotace předfinancovává ze svého rozpočtu, prostředky ve výši 3 mil. Kč obdrží z Ministerstva průmyslu a obchodu až ex post.

Vyhlášení dotačního programu Zachování prodejen v malých obcích Plzeňského kraje 2022

Dotační titul, který rada schválila k vyhlášení, je Plzeňským krajem vyhlašován od roku 2018 s cílem alespoň částečně přispět malým obcím k udržení prodejen potravin na jejich území. V prvním roce vyhlášení programu získalo dotaci 33 obcí, v roce 2019 pak 61, v roce 2020 bylo podpořeno už 77 prodejen, v loňském roce dokonce 89. „Obyvatel na venkově ubývá, mladí lidé se stěhují do měst, nebo v nich alespoň z velké části nakupují. Udržení takové prodejny je pak stále těžší. Přitom pro starší obyvatele je taková prodejna mnohdy jedinou možností, jak si nakoupit základní potraviny. Navíc jde v současné době také o místo, kde se tito lidé setkávají, a plní tak často i funkci sociální,“ říká statutární náměstek hejtmana Petr Vanka s tím, že s ohledem na vyhlášení programu Obchůdek 2021+ ze strany MPO musela být pravidla titulu pro zachování prodejen v malých obcích kraje upravena. Stejně jako v předešlých letech je na tento program vyčleněna částka 3 mil. Kč, obce mohou žádat o dotaci na kamennou prodejnu až ve svých třech částech a také na pojízdnou prodejnu.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!