Kraj chce přispět na pořízení sněžné rolby k údržbě běžeckých stop na Nejdecku

Kraj chce přispět na pořízení sněžné rolby k údržbě běžeckých stop na Nejdecku
Karlovarský kraj chce pomoci Tělovýchovné jednotě Radon Vysoká Pec, aby si mohla pořídit sněžnou rolbu k údržbě lyžařských běžeckých stop. V současnosti její členové upravují veškeré běžecké trasy v katastru obce Vysoká Pec a Rudná, dvě závodní tratě a napojení trasy na město Nejdek.

Celkově se jedná o více než 20 kilometrů, v plánu je tento počet téměř zdvojnásobit. Úpravu zabezpečují pomocí 35 let staré rolby, která je v nevyhovujícím technickém stavu. Pokud to schválí krajští zastupitelé na svém jednání 13. září, na rolbu kraj přispěje částkou ve výši 2 miliony korun.

„Obliba běžeckého lyžování a vytížení tras v Krušnohoří pořád roste. Musíme na to reagovat i tím, že nabídneme kvalitnější a rychlejší úpravu stop v co největším území. Vážíme si všech partnerů v terénu, kteří kraji tímto způsobem skvěle pomáhají a věnují tomu svůj čas a energii. Jsem rád, že je na oplátku můžeme podpořit ve zlepšení techniky, kterou nutně potřebují. Proto jsme se rozhodli vyjít vstříc tělovýchovné jednotě z Vysoké Pece a přispět na pořízení sněžné rolby. Zajistíme tak pravidelnou údržbu stop v širokém okolí Vysoké Pece a Nejdku a navíc ještě napojení tras na páteřní krušnohorské úseky, které udržuje spolek První Krušnohorská,“ vysvětlil krajský radní Patrik Pizinger.

Kraj nechal prověřit možnost získání dotace z jiných dotačních zdrojů, například prostřednictvím Ministerstva pro místní rozvoj ČR. To však podobnou možnost v současnosti nenabízí.

„Víme, že zastaralá technika pro údržbu běžeckých tras je v Krušných horách dlouhodobý problém. Z toho důvodu se budeme snažit v budoucnu získat pro dotační titul, ze kterého kraj podporuje budování a údržbu tras, podstatně více finančních prostředků z krajského rozpočtu. Právě tak bychom mohli pomoci obnově potřebné techniky,“ dodal Patrik Pizinger.



Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!