Koordinátoři dobrovolnictví převzali ceny Maják

Koordinátoři dobrovolnictví převzali ceny Maják
Ocenění Maják pro koordinátory dobrovolnických aktivit v Plzeňském kraji byla v pátek udělena v plzeňském TOTEMU. Převzala si je osobně či v zastoupení desítka „dobrých duší“, které svůj čas věnovali či věnují jiným lidem.

 A činnostem, tam kde je potřeba. Záštitu nad oceněním Maják převzal hejtman Plzeňského kraji Rudolf Špoták. 

„Dobrovolník je člověk, který svůj volný čas a pozornost věnuje někomu či něčemu, co má v jeho očích smysl. Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM se dobrovolnictví věnuje již téměř 25 let - a to už je důvod poděkovat - poděkovat všem, kteří se dobrovolnictví věnují,“ zaznělo z úst čestného hosta při udělování ocenění Maják, Pavla Pavlovského z Divadla Josefa Kajetána Tyla.

Bez dobrovolníků by řada organizací nemohla fungovat, protože mnoho jejich činností nelze - z nejrůznějších důvodů – financovat. 

„Ocenění Maják, které bylo dnes uděleno, je oceněním práce koordinátorů dobrovolníků a dobrovolnických činností. I koordinátoři vykonávají své aktivity s nejvyšším nasazením, ale protože nejsou tzv. v první linii, málo se o jejich působení ví. Koordinátor dobrovolníků je skutečným ,majákem ve tmě´, který svítí na cestu těm, kteří směřují se svojí nezištnou pomocí za těmi, kteří ji potřebují. Koordinátor dobrovolníků však nejen propojuje potřebné s dobrovolníky, ale je také ,strážcem plamene´ v samotném dobrovolníkovi,“ vysvětluje vznik této bohulibé tradice Vlastimila Faiferlíková, ředitelka Regionálního dobrovolnického centra Plzeňského kraje a Mezigeneračního a dobrovolnického centra TOTEM, které ocenění Maják vymyslely a organizují. 

Loni se Maják uděloval poprvé jen v Plzeňském kraji a patronem se stal tehdejší radní Plzeňského kraje pro sociální oblast a dnešní hejtman, Rudolf Špoták. Ten i letos přijal nad udělením cen Maják a celými Dny dobrovolnictví záštitu. Maják se letos, inspirován naším krajem, uděluje i v dalších regionech. 

„Práce koordinátorů dobrovolnické činnosti zaslouží nejvyšší možné společenské ocenění. Díky nim mohou ti, kteří chtějí pomáhat potřebným, nasměrovat svou snahu a pomoc tam, kde je to třeba. Vážím si všech, kdo ve svém volném čase dávají své srdce i práci tam, kde je to třeba. Děkuji vám za to a blahopřeji vám k ocenění, které si právem zasloužíte,“ přeje oceněným koordinátorům hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!