Knihovna v Plzni žádá o dotaci na opravu vstupní mříže

Knihovna v Plzni žádá o dotaci na opravu vstupní mříže
Knihovna města Plzně plánuje opravit vstupní mříž na ústřední, památkově chráněné budově v ulici Bedřicha Smetany.

O dotaci na rekonstrukci z programu Zachování a obnova kulturních památek Plzeňského kraje pro rok 2023 ve výši 195 tisíc korun požádá Plzeňský kraj. Podání žádosti o dotaci schválila na svém jednání Rada města Plzně.
 
„Mříž u vstupu je nyní v havarijním stavu a je nutná její restaurátorská obnova. Celkové náklady na opravu budou činit zhruba 244 tisíc korun. Knihovna města Plzně předpokládá finanční částku ve výši 195 tisíc korun krýt z dotace a zbývajících 49 tisíc korun ze svého rozpočtu,“ popsala Eliška Bartáková, radní pro oblast kultury a památkové péče.

Restaurátoři mříž demontují, provedou podrobný průzkum barevnosti, mříž vyčistí, repasují, namontují nové kliky, natřou, začistí a pověsí zpět.

Ústřední budova knihovny byla původně postavena pro pobočku Anglo-rakouské banky v roce 1914. Architektem byl Ludwig Tremmel, stavitelem František Němec st. Autorem honosné výzdoby je sochař Otakar Walter. Později v budově sídlily další banky i Západočeské uhelné doly. Až v roce 1960 byla budova částečně rekonstruovaná pro knihovnu.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!