Katalánský soubor PSiRC vystupuje do pátku v Plzni

Katalánský soubor PSiRC vystupuje do pátku v Plzni
Po vyprodaných lednových a únorových představeních Sezóny nového cirkusu Evropského hlavního města kultury v Plzni vystupuje od 2. do 10. dubna v rámci přední katalánský soubor PSiRC, který se v České republice představuje zcela poprvé.

 „V rámci sezony nového cirkusu ukazujeme pestrost tohoto žánru – po vtipné one-man show švýcarského provazochodce Davida Dimitriho a téměř divadelním vystoupení francouzských souborů Cirque Trottola a Petit Théâtre Baraque je toto perfektní ukázka toho, jak s minimem rekvizit, jen za pomoci práce s tělem a fantazií dokážou výborní akrobaté udělat hodinové fascinující představení. V tom, co dělají, jsou jedni z nejlepších. Lehkost a cit, s jakými překonává tato katalánská trojice performerů i ta nejnáročnější akrobatická čísla, sledujete se zatajeným dechem,“ popisuje umělecký šéf Plzně 2015 Petr Forman.

Představení Acrometria stojí na vizuální poezii založené na práci s objekty a náročných technikách jako jsou žonglování, akrobacie, hudba a tanec. Zároveň dokládá pravdivost rčení, že v jednoduchosti je síla, ale přitom se vyznačuje se lehkostí, s jakou se akrobaté pouští do složitých a propracovaných artistických čísel. Umělci se řídí mottem „Cítím, tedy jsem“ a pokouší se na jevišti ztělesnit sen, který se ukrývá v každém z jejich členů. “Acrometria je prostor, kde se tři lidé ocitnou v pasti - opuštěni světem, realitou, aniž ví, zda a kdy budou moci uniknout. Mezi nimi vznikají nové vztahy, nový jazyk,” uvádí samotný soubor. Představení se uskuteční v netradičním prostoru DEPO2015, kam se velmi dobře hodí. Soubor nevystupuje v cirkusovém stanu, představení Acrometria vzniklo v industriálním prostoru bývalé továrny: „Když se podíváte na fotografie našeho vystoupení, zjistíte, jsou to velmi podobná místa – přesně takové místo nás inspirovalo při vytváření Acrometria. V našich představách se děj toho představení právě v takovém prostředí odehrává,“ vysvětluje jeden  

Soubor PSiRC vznikl v březnu roku 2011 v Barceloně ve složení Wanja Kahlert, Adria Montana a Anna Pascual Fernandez. Od založení vytvořil několik představení - kromě Acrometria například 3, L.A.B. nebo Let go.

Termíny představení: 2. 4., 4. 4., 5. 4., 7. 4., 8. 4., 9. 4., 10. 4. 2015. Začátky jsou vždy v 19 hodin, délka: 55 minut. 

V rámci představení projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 na akci „Kampa – Střed Světa“ vystoupí soubor PSiRC výjimečně také v Praze, a sice 11. 4. odpoledne v prostoru parku na Kampě.

Celkově Sezóna nového cirkusu v Plzni nabídne do listopadu sedm předních souborů z Francie, Itálie, Španělska a Švýcarska - například soubory MagdaClan, Betes de foire, Akoreacro, Cirque Aital a navíc premiéru našeho předního souboru Cirk La Putyka. Velcí i malí diváci se tak po celý rok mohou těšit na strhující představení, kde se prolíná vrcholná akrobacie, žonglování s napětím, úžasem, humorem, klaunstvím, poetikou a s atmosférou starých časů.

PSiRC - trailer: https://www.youtube.com/watch?v=2AosnVPyp7Q

Více informací a vstupenky na www.plzen2015.cz

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!