Karlovy Vary: V sobotu Václav Vorlíček převezme Cenu za přínos české kinematografii

Karlovy Vary: V sobotu Václav Vorlíček převezme Cenu za přínos české kinematografii
Václav Vorlíček - legendární český režisér a scenárista.

Václav Vorlíček si včera poté, co pozdravil diváky na červeném koberci před Městským divadlem Karlovy Vary, užil sáhodlouhý potlesk ve stoje v samotném sále. Svým humorným vypravěčským stylem pak zatáhl diváky do děje příprav parodie na komiksové seriály Kdo chce zabít Jessii?, jejíž projekce měla následovat. Vorlíček se ještě zúčastní sobotního slavnostního zakončení MFF KV, kde převezme Cenu prezidenta festivalu za přínos české kinematografii.

Už v Divadle Vorlíčkovu tvorbu shrnula upoutávka složená z ukázek z jeho filmů, včetně klasiky jako Dívka na koštěti, Což takhle dát si špenát nebo Jak se budí princezny. Režisér následně ve společnosti moderátora Marka Erbena a prezidenta festivalu Jiřího Bartošky promluvil o tom, jak vznikala komedie s oživlými superhrdiny Kdo chce zabít Jessii?. Přičemž se nevzdával humoru, přetahoval se s překladatelkou o slovo a oceňoval hezký český potlesk bez překladu, který přicházel v průběhu jeho proslovu několikrát.

„Nápad uvolnit figurky z komiksu už jsem si držel po nějakou dobu, pak jsem se rozhodl s ním zajít za scenáristou Milošem Macourkem, o němž jsem věděl, že má dobrý smysl pro humor,“ začal příběh Vorlíček.

Poté, co film uspěl na zkušební projekci v Kralupech, zajímal se o něj dokonce i americký producent.

„Chtěl koupit práva a převést ho do barvy, protože by údajně v Americe nikoho na černobílý film nedostal. Jinak chtěl ale všechno zachovat jako v české podobě, i s našimi herci. Sehnal si tedy financování, přijel se domluvit do Prahy, ale když pak ráno druhý den vykoukl z okna, byl 21. srpen 1968 a projekt pro něj umřel,“ dokončil vyprávění režisér.


Zdroj: kviff

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!