Karlovy Vary: Tim Robbins převzal Křišťálový glóbus

Karlovy Vary: Tim Robbins převzal Křišťálový glóbus
Prezident festivalu Jiří Bartoška prohlásil 53. ročník Mezinárodního filmového festivalu za oficiálně zahájený. Ve svém proslovu připomněl sté výročí od založení Československa a význam festivalu jako jedné z nejstarších kulturních akcí státu.

Během slavnostního zahájení festival vzdal poctu klíčové americké filmové instituci Austin Film Society založené v roce 1985. MFF v Karlových Varech v rámci toho uvede devět celovečerních filmů a dva programy snímků krátkometrážních, včetně filmu Flákač, kultovního debutu zakladatele Austin Film Society Richarda Linklatera, jenž na zahájení také promluvil.

Další ze vzácných hostů, herec, režisér, producent a hudebník Tim Robbins, převzal na pódiu Velkého sálu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Robbins ve svém projevu vzpomínal na české osobnosti, jakými byli Václav Havel, Karel Čapek nebo Miloš Forman.

„Jsem vděčný, že tady můžu oslavit kariéru Miloše Formana, který měl nepopiratelný vliv na filmový průmysl. Bylo pro mě splněným snem, že jsem se s tímto inspirativním umělcem, který neuznával kompromis, mohl setkat osobně,“ uvedl Tim Robbins.

Robbins dále ve své děkovací řeči vybízel posluchače, aby bojovali za toleranci, svobodu a pokrok ve znamení Nelsona Mandely a Václava Havla a odklonili se od tendencí, které naši společnost posílají zpátky do minulosti. Festival ve Varech podle něj patří právě k jedné z akcí, která svým odhodláním, optimismem a svobodným projevem ideu tolerance a svobody podporuje.

Miloše Formana připomněl následně i zahajovací snímek festivalu Lásky jedné plavovlásky a koncert, při němž zazněla hudba z filmů Hoří, má panenko, Přelet nad kukaččím hnízdem, Vlasy, Amadeus a další v podání Českého národního symfonického orchestru pod vedením dirigenta Carla Davise.


Zdroj: kviff

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!