Karlovy Vary: Modernizace rezonance vyšla na 20 milionů korun (TV Západ)

Karlovy Vary: Modernizace rezonance vyšla na 20 milionů korun (TV Západ)
Ve středu 19. ledna se v pavilonu B Karlovarské krajské nemocnice uskutečnilo představení modernizované magnetické rezonance, která bude sloužit zdejšímu Radiodiagnostickému oddělení. Upgrade po desetiletém provozu zařízení přináší vylepšení přenášeného signálu z přístroje s pacientem do počítače.

"Což nám umožní dvě věci. Zaprvé, zrychlit vyšetření zhruba o 30 %, tím pádem zkrátit vyšetřovací dobu anebo výrazně zlepšit kvalitu obrazu, a tím se přiblížit řádově rezonance 3 tesla. Ta rychlejší vyšetření používáme při diagnoze akutních stavů, jako jsou centrální mozkové příhody u mladých lidí nebo u traumat, kdy potřebujeme zjistit difuzně-axonální poranění anebo zlomeniny páteře. U těch vyšetření, kde chceme vyšší kvalitu obraz, očekáváme přínos v diagnostice neurodegenerativních onemocnění nebo demyelinizačních onemocnění, což je roztroušená skleróza mozkomíšní, kde budeme snadněji detekovat menší ložiska a tím pádem přispívat k tomu, že se zahájí včas léčba," popsal hlavní vylepšení rezonance doktor Jiří Hofmann, primář Radiodiagnostického oddělení Karlovarské krajské nemocnice. 

Cívka umožňující vyšetření páteře se musela doposud pokládat přímo na pacienta. Ta je nyní již integrována do samotného stolu rezonance. Signál již není veden kabelem, nýbrž skleněným vláknem. Speciální cívky pro screening různých částí těla jsou nyní výrazně menší a lehčí, což umožňuje také snadnější manipulaci pro obsluhující personál. Zařízení nachází stále větší uplatnění i u dalších vyšetření. Velkou výhodou pro pacienty je fakt, že diagnostika nezatěžuje organismus zářením, ale využívá neškodné magnetické pole.

"Tak například provádíme magnetickou rezonanci prostaty, kde hledáme případné nádory a hlavně kontrolu terapie těchto nádorů, de facto indikaci způsobu terapie. To je jedna věc. Dále se stále do popředí dostává magnetická rezonance prsů u žen, kde magnetická rezonance vidí zhruba o řád více, než klasická rentgenová mamografie. A tady si myslím, že je budoucnost vyšetřování prsů u žen v době, kdy bude dostatek rezonancí a bude se screening přesouvat do této oblasti, protože rovněž mamografie je zatěžující svým zářením," dodal Hofmann. 

Stávající magnetická rezonance získala díky upgradu prodlouženou životnost a technologicky je nyní na stejné úrovni jako nejmodernější stroje instalované v současnosti. Celý projekt modernizace včetně příslušenství v podobě monitoru vitálních funkcí a dávkovače kontrastní látek, byl financován z dotace programu REACT-EU, a to ve výši 20 milionů korun včetně DPH. 

Radiodiagnostické oddělení Nemocnice Karlovy Vary obsluhující magnetickou rezonanci zaměstnává 7 lékařů a 6 radiologických asistentů. Jako jediní v Karlovarském kraji zajišťují nepřetržitý provoz oddělení za přítomnosti až dvou radiologů na pracovišti. Za rok 2021 bylo na magnetické rezonanci vyšetřeno přes 3.900 pacientů. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!