Karlovy Vary: KACPU v KV Aréně se rozšířilo (TV Západ)

Karlovy Vary: KACPU v KV Aréně se rozšířilo (TV Západ)
Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v KV Aréně se po několika prvních dnech v provizorních podmínkách rozšířilo i na hlavní plochu a další prostory. Za prvních dvanáct dní prošlo náročným administrativním procesem 4363 lidí. Počty příchozích tak den po dni stoupají.

"Je dlužno dodat, že ta původní odhadovaná kapacita byla 260 lidí na 24 hodin, takže jí překračujeme. Už z toho důvodu se ukazuje jako správné to akutní rozhodnutí v pátek využít celou budovu KV Arény pro zřízení toho centra a zvýšení kapacity. Zároveň tam ale bude větší prostor pro odpočinek, prostory pro matky s dětmi, více prostor pro děti, ať už na té ploše samotné, kde budou přepážky, aby rodiče měly své děti na očích, když podstupují hodinovou proceduru nebo na těch ochozech, případně v restauraci, kde bude speciálně dětský koutek s animátory. Bude tam také, přímo v KV Aréně, humanitární sklad pro systém, že uprchlík potřebuje, vejde do skladu, dostane a odchází. To znamená, bude to všechno koncentrováno v jednom místě," popsal hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Z počátečních zhruba 30 lidí potřebných k zajištění provozu se počet zvýšil na dvojnásobek.

"Je to samozřejmě otázka všech složek, které se tam pohybují. Tzn. navýšení bude jak u hasičů, tak Policie ČR, tak ze strany dobrovolníků a tlumočníků. Podporuje činnost i našimi pracovníky z Krajského úřadu, z města Karlovy Vary. Takže to personální zabezpečení je podchyceno," vypočítal hejtman. 

Obavy z nedostatku tlumočníků se naštěstí ukázaly jako liché. 

"My jsme měli největší strach, že toto bude úzké hrdlo, ale ukázalo se, že minimálně rusky mluvících dobrovolníků a lidí, kteří jsou ochotní se zapojit je celá řada, takže nedostatek teď nemáme. Pohybuje se tam v jeden časový okamžik, dle mých informací, zhruba 4 – 5 tlumočníků, kteří pomáhají při vyplňování zejména formulářů, radami, směřováním těch lidí. Bude jich více na jedné směně, ale nedostatek nemáme," přiblížil Kulhánek. 

Celkový počet ubytovaných přes centrum již přesáhl tisícovku. Zmenšuje se kapacita volných míst. 

"Zároveň řada ubytovacích zařízení jede mimo ten systém, tzn. na přímou dohodu s lidmi, kteří sem přijeli a měli tady nějaký kontakt, zázemí. Takže předpokládám, že to, co nás v Karlovarském kraji čeká – minimálně 6 tisíc uprchlíků – tak, že minimálně z velké části budeme moci pokrýt těmi nabízenými kapacitami. Zároveň už se domlouváme s městem Karlovy Vary na zprovoznění domu Trocnov, což je také velká pomoc, využití několika pater Thermalu a samozřejmě je možné zprovoznění internátů, které jsou k dispozici na území Karlovarského kraje a dosud je nevyužíváme," nastínil další možnosti hejtman Kulhánek. 

Status, který s ohledem na válku na Ukrajině schválila Evropská unie, umožňuje uprchlíkům migrovat do všech států schengenského prostoru. Karlovarský kraj se již obrátil na spolkové země Bavorsko a Sasko  ohledně spolupráce na řešení situace. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!