Párové terapie pomáhají osobám páchajícím domácí násilí zvládat vlastní agresi

Párové terapie pomáhají osobám páchajícím domácí násilí zvládat vlastní agresi
Podpůrné párové terapie pro své klienty a jejich partnery začalo poskytovat Intervenční centrum v Karlovarském kraji pro osoby ohrožené domácím násilím. Pokud je to v zájmu ohrožené osoby, může taková forma prevence napomoci řešit daný problém a zároveň ukázat násilné osobě, jak zvládat svoji agresi.

„Dle Zákona o sociálních službách je intervenčním centrum určené pro pomoc osobám ohroženým domácím násilím. Jestliže si ale klientka přeje udržet rodinu a zůstat dál ve vztahu s partnerem, který se vůči ní dopouštěl násilí, jsme ochotni jí v tomto pomoci. Zásadní však je zde skutečnost, že sám partner si uvědomuje problém svého násilného chování a projeví ochotu pracovat na změně,“ zdůraznila Mgr. Eva Chalupníková Doležalová, vedoucí Intervenčního centra v Karlovarském kraji pro osoby ohrožené domácím násilím a nebezpečným pronásledováním.

V případě páchání domácího násilí může police vykázat násilnou osobu na deset dní a předběžným opatřením podaným k příslušnému soudu lze toto prodloužit o jeden měsíc, maximálně na půl roku.

„Desetidenním vykázáním osoby násilné ze společné domácnosti domácí násilí zpravidla neskončí. A pokud nikdo násilníkovi neporadí, jak kontrolovat své emoce, je velice pravděpodobné, že se jeho agresívní chování nezmění. V našem kraji však žádná specializovaná služba pro ty, kteří mají problém se zvládáním agrese, není. Snažíme se tedy reagovat na potřeby našich klientů - osob ohrožených domácím – a za určitých podmínek pracujeme i s osobou páchající domácí násilí, někdy s celým rodinným systémem, který je tímto problémem zasažen. Naše služba tak může alespoň částečně pracovat s těmi, kteří se domácího násilí dopouštějí a zároveň vnímají, že tím ubližují,“ vysvětlila vedoucí intervenčního centra opodstatnění párových terapií.   

Intervenční centrum v Karlovarském kraji pro osoby ohrožené domácím násilím provozuje nezisková organizace Pomoc v nouzi, o.p.s. Hlavní pracoviště se nachází v Sokolově a další pobočky jsou v Karlových Varech a Chebu. 

Služba působí v našem kraji již deset let a za tu dobu pomohla stovkám klientů.

„Našim cílem je napomoci člověku ohroženému domácím násilím porozumět situaci, v níž se nachází, najít životní jistoty, o které by se mohl opřít, a podpořit tak jeho dovednosti a kompetence vedoucí k řešení této velmi nelehké situace,“ uvedla Chalupníková Doležalová.

Osoby, jimž je služba Intervenčního centra určena, jsou osoby ohrožené domácím násilím, tedy vystavené násilnému chování ze strany osob blízkých či osob žijících s nimi v jedné domácnosti, bez omezení věku.

„U osob mladších 18 let spolupracujeme s orgánem sociálně právní ochrany dětí,“ dodala.

Intervenční centrum poskytuje osobní, telefonické či písemné konzultace uživatelům či zájemcům o službu a zprostředkovává jim návazné odborné služby. Využívá mezioborovou spolupráci s jinými organizacemi, vyvíjí propagační a osvětovou činnost zaměřenou na předávání informací o domácím násilí široké veřejnosti. Nabízí odborné semináře a školení s danou problematikou. Provádí také školení pro policii v rámci interdisciplinární spolupráce prostřednictvím metodika Krajského ředitelství PČR.


Zdroj: Milan Hloušek, Pomoc v nouzi, o.p.s.,

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!