Jednu jízdenku na jakýkoliv vlak si za necelý rok koupil už milion cestujících

Jednu jízdenku na jakýkoliv vlak si za necelý rok koupil už milion cestujících
Jednu jízdenku na všechny vlaky, OneTicket, spustily v plnohodnotném provozu Ministerstvo dopravy spolu se státním podnikem CENDIS v prosinci loňského roku 2020.

Než se rok s rokem sešel, prodal se miliontý kus jízdenky, a to právě 26. října 2021 v 7:58 hodin na hlavním nádraží v Praze. Za dobu trvání projektu se také podařila navázat řada přínosných spoluprací, které OneTicket propagují a uživatelům tak činí cestování komfortnějším.

„Spolupráci jsme navázali s agenturou CzechTourism, která propaguje OneTicket na svém turistickém portálu kudyznudy.cz a se společností Seznam, díky čemuž si lidé mohou jednu jízdenku koupit i přes portál Mapy.cz. V červnu jsme zahájili prodej místenek, v červenci jsme zapojili do projektu komerční spoje, které na rozdíl od závazkových spojů neobjednává stát. Zároveň jsme spustili kampaň, abychom cestujícím výhody jednotné jízdenky více přiblížili. V současné době je tak možné využít OneTicket na více než 99 % všech spojů v Česku. Těší nás, že o OneTicket mají lidé zájem,“ říká Jan Paroubek, pověřený řízením státního podniku CENDIS, který systém provozuje.

Zároveň dodává, že jde o jeden z dalších úspěšných digitalizačních projektů Ministerstva dopravy a o dobrou službu veřejnosti.

OneTicket umožňuje lidem cestovat po železnici s jednou jízdenkou bez ohledu na dopravce. Cestující tedy snadno přestoupí mezi vlaky různých společností pouze s jedním jízdním dokladem. U každého konkrétního spoje je také možné zjistit, zda lze uplatnit místenku, případně si ji rovnou pořídit. Krom toho také nabízí asistenční službu pro handicapované. V letošním roce pomoc při cestování po železnici využilo více než 608 lidí.

V rámci dalšího rozvoje systému se zvažuje také spolupráce s integrovanými dopravními systémy. To znamená, že by OneTicket mohl fungovat jako tzv. door-to-door jízdenka, tedy zároveň jeden lístek na městskou i meziměstskou dopravu, jak je tomu například od letošního října v Rakousku.

Vše o OneTicket najdete na www.oneticket.cz.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!