Jak vybrat a instalovat nástěnný držák televize

Jak vybrat a instalovat nástěnný držák televize
S rozšířením plochých televizí, které jsou také mnohem lehčí, než klasické starší varianty došlo také ke změně umístění televize, kterou už většina lidí neinstaluje na televizní stolek, ale uchytí ji na stěnu pomocí vhodného držáku. Ale jak správný držák vybrat a jak ho nainstalovat? To si povíme právě v tomto článku.

Zásadní je nosnost, body pro uchycení tv, místo umístění a rozsah pozorovacích úhlů

Zásadní vlastností, kterou je třeba si před nákupem držáku tv ověřit je jeho nosnost a maximální dovolený rozměr televize (většinou se udává úhlopříčka). Následně je třeba ověřit, že bude možno Vaši televizi uchytit k držáku, což udávají normy VESA, které značí vodorovnou a svislou rozteč děr na zadní straně televize, skrze které ji pak upevníte šrouby k držáku. Stačí změřit rozteč děr pro montáž šroubů na televizi (vždy od středu ke středu otvoru) a tyto rozměry následně srovnat s údaji udanými u VESA norem příslušného držáku. Norma bývá většinou udaná přímo u produktu u daného prodejce- hezky mají tyto infirmace zpracované například na eshopu svetla-elektro. VESA normu také běžně najdete na krabici televize.

Pro běžné umístění v obývacím pokoji lze doporučit klasické držáky na TV jen sminimálními možnostmi polohování, pokud ale budete chtít pozorovat televizi z nejrůznějších úhlů, pak pro Vás bude výhodný držák s různými klouby, které umožňují její otáčení a případně naklápění.

A jak držák na televizi uchytit?

Při výběru správného místa pro uchycení televize dbejte na to, že by měla být její střed v ideálním případě ve výšce očí, případně o pár centimetrů níže. Toto platí zejména u prostor, kde bude televizi sledovat delší dobu a při nesprávném umístění by Vám hrozila bolest krční páteře. Součástí většiny držáků na TV je i montážní materiál, takže už jen stačí vzít do ruky vrtačku, vodováhou si změřit přesné vyrovnání, vyvrtat správné otvory a za pár minut máte hotovo. (Pozor- montážní materiál je běžně určený pro montáž do cihlové zdi. Pokud budete chtít uchytit držák například do sádrokartonu, je třeba použít speciální hmoždinky).


Zobrazit nabídku nástěných držáků TV



Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!