Jak bude vypadat naše budoucnost? Je to na tobě!

Jak bude vypadat naše budoucnost? Je to na tobě!
Jak bude vypadat naše budoucnost? Na to se ptá nová náborová kampaň Vysokého učení technického v Brně.

Hrdinu videa zasazuje do postapokalyptického světa a ukazuje mu, že díky znalostem a schopnostem získaným na brněnské technice může zlepšit svět. Kampaň je zároveň reakcí na současnou pandemii. Výuka se odehrává ve virtuální realitě a jediní, koho hrdina této scifi hry potkává, jsou roboti.

Distanční výuka a online vzdělávání – to jsou jediné nástroje, které má hrdina náborového videa k dispozici. A není sám. Studenti prvních ročníků vysokých škol také nikdy plnohodnotnou prezenční výuku nezažili. Ve výzkumu, který si VUT zpracovalo, odpovídalo 1 453 respondentů z prvních ročníků. Čtvrtina z nich byla s distanční výukou spokojena na jedničku, 49 % udělilo dvojku. To starší spolužáci, možná díky možnosti srovnání, hodnotili ve výzkumu z loňska trochu přísněji. Končící bakaláři průměrně známkovali dvojkou. Studenti se shodovali, že u online přednášek oceňují záznamy, které si můžou na svém počítači či notebooku pouštět opakovaně a vracet se tak k látce, kterou se jim nepodaří pochopit hned napoprvé.

Kampaň poukazuje na ztížené studijní podmínky, zároveň ale optimisticky ukazuje, že potřebné znalosti a dovednosti dokáže VUT studentům předat i vzdáleně, jak s nimi potom naloží, to už je na nich. V hlavní roli se představuje Tomáš Žilinský, který je hercem Divadla Husa na provázku. Virtuální prostor ho postupně zavede na Fakultu strojního inženýrství, Fakultu informačních technologií nebo CEITEC VUT. S pomocí moderního vybavení pomáhá opravovat rozbité stroje nebo likvidovat černé díry.

Virtuální realitu s herními prvky doplňuje i počítačová hra, kterou vytvořili studenti Ateliéru herních médií Fakulty výtvarných umění pod vedením Vojtěcha Vaňka. Grafika ve stylu pixelart odkazuje k herním legendám a postupně hráče zavede na všechny fakulty VUT. Na Fakultě chemické je nutné namíchat barevný koktejl, architektura zase člověka postaví před tvůrčí výzvu při stavění budovy a zápolení s gravitací.

„Ve hře je spousta odkazů na Brno a na plno jiných humorů. Každý, kdo se na to dokáže naladit, se dokáže pobavit. Vývoj her je obecně jednou z nejnáročnějších oblastí dneška, ale je to krásné, stojí to za to. Není lepší oblast, kterou byste se mohli potrápit, než je tahle,“ shrnul práci šestičlenného výtvarného týmu Vojtěch Vaněk.

S tématem kampaně přišla marketingová specialistka VUT Lenka Gumulec: „Samotné natáčení kampaně se neobešlo bez napínavých momentů. Kvůli vládním nařízením jsme dlouho netušili, jestli zvládneme v plánované podobě kampaň natočit na vytipovaných lokacích. Zvažovali jsme i variantu vytvořit animovaný klip, ale nakonec se i díky vstřícnosti vědců a zaměstnanců na jednotlivých fakultách natáčení odehrálo podle původního plánu.“

Natáčení a zpracování kampaně se ujal tvůrce Michal Orsava, který se stal známým díky vtipným virálním videím o Harry Potterovi na Pražském hradě nebo o EETerminátorovi. Většinu kampaně měla na starost společnost Filmagix, na dílčí práce na hlavním videu přizvali autoři také studio Epicture.

Microsite Hrdina VUT
 obsahuje kromě hlavního videa také záběry z natáčení, let’s play video rektora VUT nebo vzkazy studentům. Zároveň se na stránce představují všechny fakulty a ústavy nabízející bakalářské studium. Kromě Fakulty architektury a Fakulty výtvarných studií je možné podávat přihlášky ke studiu až do konce března.

Foto, text: TZ VUT

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!