I věda může být zábavná. S mediky na Rock for People určitě

I věda může být zábavná. S mediky na Rock for People určitě
Poslouchali jste někdy, jakými „beaty“ hraje vaše srdce? Znáte svoje prsa? Umíte si představit, co se děje v mozku, když si dáte jointa?

Víte, že rakovina varlat se může týkat i vás? Dokázali byste pomoci kamarádovi v bezvědomí? Odhadnete, kolik CO vydechne kuřák? Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděli ne, pak se zastavte v plzeňském DEPO 2015 ve stanu plném rockově a vědomostmi nabitých mediků a mediček, kteří vám pomůžou najít odpovědi!  

Studenti z pražské 1. lékařské fakulty a plzeňské lékařské fakulty Univerzity Karlovy přivezou 3. až 5. července 2015 na hudební festival Rock for People Europe v Plzni interaktivní workshopy a modely, na nichž návštěvníkům fesťáku odlehčenou formou představí různá medicínská témata. Zájemci si budou moci například vyzkoušet obratnost svých rukou na modelech prsou nebo varlat a naučit se, jak pomocí samovyšetření včas odhalovat počáteční fáze rakoviny.

Sex, drogy a čisté ruce

Nebude chybět ani klasická Andula, na které si rockoví fanoušci ověří své znalosti o první pomoci, včetně masáže srdce, a vyzkouší si, jak dávat výboje pomocí automatického externího defibrilátoru. Díky zábavnému softwaru s animovanými myškami také uvidí, co se děje v mozku člověka, když si dá třeba jointa. Zvídaví účastníci se dozvědí něco o sexuálně přenosných nemocech, o tom jak si správně mýt ruce, co se vyskytuje v dechu kuřáka nebo jak zastavit různé typy krvácení. Pro festivalově vysílené bude připraven odpočinkový koutek nejen s hrami pro děti J 

Pražská 1. lékařská fakulta se s doprovodným programem účastní Rock for People letos už podruhé. Vedly ji k tomu dobré zkušenosti z loňského rokáče v Hradci Králové, kde měli návštěvníci o medicínská témata velký zájem. „Uvolněná atmosféra festivalu je skvělou příležitostí, jak mladým lidem nenuceně připomenout zásady první pomoci, upozornit je na nebezpečí vzniku rakoviny a předat jim i další poznatky z medicíny. A navíc máme rádi rock!“ říká děkan 1. LF UK Aleksi Šedo.

Těšíme se na vás po celou dobu festivalu v místnosti vedle hlavního výstavního sálu, kde sídlí i centrální festivalová kavárna!    

Letošní první ročník plzeňského festivalu Rock for People Europe navazuje na tradiční Rock for People v Hradci Králové, který se letos konal v červnu. Hudební a doprovodný program se uskuteční v bývalé vozovně dopravních podniků v Cukrovarské ulici – nyní DEPO 2015.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!