Hyundai IONIQ 5 ovládl Světové auto roku

Hyundai IONIQ 5 ovládl Světové auto roku
Mimořádně oceňovaný Hyundai IONIQ 5 získal prestižní titul Světové auto roku (World Car of the Year) 2022.

Zcela elektrický crossover zvítězil v kategoriích Světové auto roku 2022, Světový elektromobil roku 2022 a Světový automobilový design roku 2022. Pořadatelé ankety zveřejnili výsledky na slavnostní akci, která se konala na mezinárodním autosalonu v New Yorku (NYIAS: New York International Auto Show).

IONIQ 5 byl oceněn nezávislou mezinárodní porotou složenou ze 102 motoristických novinářů z 33 zemí celého světa. Inovativní akumulátorový elektromobil, který již získal bezpočet mezinárodních ocenění, dosáhl nakonec celkového vítězství nad ostatními 27 vybranými finalisty ve všech kategoriích, ve kterých byl nominován. 

IONIQ 5 je prvním modelem v produktové řadě značky IONIQ, která se v rámci nabídky společnosti Hyundai specializuje na akumulátorové elektromobily. IONIQ 5 maximálně využívá výhody originální elektromobilové platformy E-GMP (Electric-Global Modular Platform) s velmi prostorným interiérem a možností 800V, ultra rychlého nabíjení z 10 na 80 procent za pouhých 18 minut. Jedinečné uspořádání elektromobilu umožnilo posunout nápravy co nejblíže k přednímu a zadnímu okraji vozu, čímž vznikl větší vnitřní prostor než v tradičních vozech. Verze vybavené pohonem zadních kol a sadou akumulátorů o kapacitě až 77,4 kWh mají maximální dojezd na jedno nabití cca 470 až 480 km. Mezi nabízené funkce patří technologie napájení externích elektrických zařízení V2L (Vehicle-to-Load), vyspělá konektivita a asistenční systémy, které umožňují vrcholné zážitky z cestování automobilem.

Společnost Hyundai Motor v rámci své transformace na poskytovatele chytrých řešení pro mobilitu urychluje realizaci své elektrifikační strategie s cílem stát se předním světovým výrobcem elektromobilů. Hyundai plánuje, že do roku 2030 představí 17 modelů akumulátorových elektromobilů včetně modelů luxusní značky Genesis a ve stejném období zvýší své globální prodeje akumulátorových elektromobilů na 1,87 milionu vozů ročně.

IONIQ 5 předznamenává novou éru designu značky Hyundai. Jeho základem je styl, který designéři značky nazývají „parametrická dynamika“. Vizuální identitu akumulátorového elektromobilu pak na povrchu definují kinetické detaily podobné drahokamu. Jedinečný vnější design crossoveru je charakterizován čistými, ostrými liniemi, které na silnici vyzařují jeho dynamický charakter. Trvalý dojem umocňují osobité světlomety LED s „parametrickými pixely“ a zadní svítilny. 

Interiér modelu IONIQ 5, založený na motivu „životního prostoru“, maximálně využívá rozvoru náprav 3000 mm. Díky tomu nabízí dosud nevídanou posuvnou středovou konzolu, která poskytuje cestujícím větší volnost pohybu. Na mnoha místech v interiéru, s nimiž cestující přicházejí do kontaktu, jsou použity ekologické materiály a textilie, například ekologicky vyčiněná kůže, trvale udržitelná vlákna a bio lak. Hyundai tím reaguje na rostoucí zájem spotřebitelů o etické, trvale udržitelné produkty. 

IONIQ 5 získal od své loňské globální premiéry řadu prestižních mezinárodních ocenění včetně titulů Německý vůz roku a Britský vůz roku. Vozem roku se stal rovněž v anketě časopisu Auto Express a podle časopisu Auto Bild je IONIQ 5 Elektromobilem roku. Tento model obsadil první místo také v prvním ročníku ankety Nejlepší vozy roku 2021/2022.

V anketě Světový vůz roku (World Car of the Year) vybrala porota IONIQ 5 nejprve z 28 nominovaných vozidel a poté ze tří finalistů. Podmínkou nominace je výroba nejméně 10 000 vozů ročně, cena pod úrovní luxusního segmentu na hlavních trzích modelu a zahájení prodeje v období od 1. ledna 2021 do 30. března 2022 alespoň na dvou významných trzích na minimálně dvou kontinentech.

V anketě Světový elektromobil roku (World Electric Vehicle of the Year) vybrala porota IONIQ 5 nejprve z 11 nominovaných vozidel a poté ze tří finalistů. Podmínkou nominace je pohon zajišťovaný výhradně jedním nebo větším počtem elektromotorů, výroba nejméně 5000 vozů ročně a zahájení prodeje v období od 1. ledna 2021 do 30. března 2022 alespoň na dvou významných trzích na minimálně dvou kontinentech.

V anketě Světový automobilový design roku (World Car Design of the Year) vybrala skupina šesti odborníků z Francie, Německa, Japonska, Velké Británie a USA model IONIQ 5 ze všech konkurentů bojujících o úspěch v ostatních pěti kategoriích ankety. Porota posuzovala každý vůz na základě stylu a inovací, které posouvají etablované hranice.

Každoroční anketa World Car Awards oceňuje nejlepší design, luxusní vůz, sportovní vůz, městský vůz, elektromobil a nejlepší vůz roku. Již v únoru byl Luc Donckerwolke, kreativní ředitel společnosti Hyundai Motor Group, porotou ankety World Car Awards vyhlášen Světovou automobilovou osobností roku 2022 za jeho významný podíl na vývoji nových modelů včetně elektromobilu IONIQ 5.

TIP REDAKCE: Jak ušetřit při nákupu vozů značky Hyundai ?

Pokud si chcete pořídit auto značky Hyundai za nižší cenu, doporučujeme vám navštívit tyto stránky:

Poznámka redakce: pokud plánujete nákup nového vozu a hledáte tip na nejlevnější nová auta v České republice skladem (bez ohledu na značku vozu), pokračujte na stránku Nejlevnější nová auta v ČR.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!