Horažďovický šéfkuchař zazářil v republikové soutěži

Horažďovický šéfkuchař zazářil v republikové soutěži
Šéfkuchař Nemocnice následné péče Horažďovice Josef Maxa se letos opět dostal do finále soutěže o nejlepšího kuchaře ve společném stravování, které se konalo v závěru srpna v Praze.

S receptem Pomalu pečené trhané kuřecí maso s povidly, šťouchané brambory s mrkvičkou a bylinkami a ovocné pyré skončil těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě. I tak si své účasti mezi nejlepšími cení, stejně jako ředitel nemocnice Ing. Martin Grolmus.

Kulinářské klání pořádala už popáté Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Je určeno zejména kuchařům škol, domovů pro seniory a samozřejmě kuchařům v nemocnicích. V různých kategoriích mají připravit pokrm, který lze dělat ve velkém množství, v přiměřeném čase a s nízkými náklady, které odpovídají danému typu stravování. A svými ingrediencemi a zpracováním musí být rovněž vhodné pro cílovou skupinu strávníků. A dále je nutné splnit i zadání soutěže, které letos znělo „kuřecí prso z Loužné – atraktivně, chutně, zdravě“.

Josef Maxa se do závěrečného kola dostal poprvé před dvěma roky a rovnou ve dvou kategoriích. Za bezlepkový pokrm získal třetí místo a v kategorii pokrm pro seniory 70+ skončil čtvrtý. Letos se kategorie mírně obměnily a zredukovaly. Šéfkuchař Nemocnice Horažďovice soutěžil pouze v jedné - racionální pokrm pro nemocné a seniory. V ní zopakoval hezké čtvrté místo.

„Na přípravu jsme měli dvě hodiny a museli jsme uvařit 15 porcí. Jedna byla vzorová ryze pro hodnocení vzhledu. Ostatní byly rozděleny na malé porce pro ochutnávky poroty a také pro následný raut, kde mohli jídla okusit i další soutěžící a veřejnost, která měla možnost akci sledovat,“ říká horažďovický reprezentant Josef Maxa.

Soutěž se konala tradičně v Marko akademii české kuchařské reprezentace. Kuchaři letos připravovali pokrmy ve čtyřech kategoriích. Dále to byla svačinka pro předškolní děti, pokrm pro mládež a bezmasý rostlinný pokrm, tedy veganské jídlo.

„Rok od roku jsem stále víc překvapen a velmi potěšen úrovní pokrmů, které soutěžící servírují. Fantazie, odvaha zapojit i méně tradiční suroviny, ale také pečlivost například v podobě vlastnoručně vyrobeného pečiva - to vše svědčí o maximálním nasazení a lásce ke kuchařině, kterou kolegové do oblasti společného stravování přinášejí. Bez jejich odhodlání a chuti vařit opravdu dobře pro malé i velké strávníky by to nešlo,“ zhodnotil letošní ročník soutěže prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec.

Spokojen byl i ředitel horažďovické nemocnice. „Své umění představil při soutěži náš šéfkuchař, kterému jsem ke čtvrtému místu s radostí poblahopřál. Tento skvělý výsledek je ale i dobrou vizitkou celé naších kuchyně a celého týmu. Já sám se v naší nemocnici rád stravuji a oběd je vždy příjemným zpestřením každého pracovního dne. A dosvědčují to i mí kolegové a pacienti a také velké množství externích strávníků, pro které denně vaříme,“ říká ředitel Martin Grolmus.    

Štítky: horažďovice

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!