Hon na labuťáka Trenéra na Radbuze je zatím neúspěšný

Hon na labuťáka Trenéra na Radbuze je zatím neúspěšný
Zhruba už měsíc se plzeňští zvířecí záchranáři snaží o odchyt problematického páru labutí velkých, které se vrátily na řeku Radbuzu do Plzně pod Papírenskou lávku k loděnici TJ Prazdroj – rychlostní kanoistiky.

Nejdříve labutě na lokalitě nebyly vůbec, přičemž tento týden začaly usilovně stavět hnízdo a připravovat se na hnízdění.
 

"Vyrazili jsme tedy na lokalitu s tím, že celý pár i v rámci jeho bezpečnosti odchytíme a přesuneme jinam.  Po týdnu a několika neúspěšných akcích, při kterých jsem na lokalitě strávil několik dní a  vystřídal snad všechny lidi, co mám, některé z nich dokonce i vykoupal, se nám labutí pár odchytit nepodařilo!," líčí šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.
 
"Základem je totiž odchytit oba ptáky současně, a to prioritně hlavně samici, na kterou pak nalákáme i samce. Jenže tím, jak se labutí pár chytá každý rok, tak si to samozřejmě dobře pamatuje, a tak i přesto, že jsme vystřídali všechny známé i neznáme tváře, tak je samice stále neuvěřitelně ostražitá a odchytit se nám ji nedaří! Navíc samec ji stále kryje vlastním tělem, tak zatímco samce se nám odchytit podařilo, tak samice je stále nepolapitelná," vysvětluje Makoň.

Jsou to nervy, čas zvířecí záchranáře tlačí, a pokud se odchyt nepodaří do doby, než labuť snese první vejce, tak budou muset čekat, až se vyklubou mláďata a odchytit celou rodinu hned po vylíhnutí, což bude ještě mnohem náročnější a rizikovější.
 
Navíc od středy 15. 3. 2023 má samec bojovník Trenér (přezdívaný proto, že děsí a pronásleduje trénující kanoisty) na krku speciální ornitologickou značku a zastřižené letky na jednom křídle. "Od té doby mám každý den já i městská policie tak 20 telefonátů na téma co to je, že má na krku plechovku nejmenované značky nealkoholického nápoje, že ho to škrtí a já nevím co ještě. Určitě je fajn, že se veřejnost zajímá, co se kde děje, ale mnohem více ve stresu než labuťák jsem z toho ve finále pak já. Takže, prosím, klid, tyto krční límce různých barev se pro labutě používají na celém světě a my je používáme pouze  mimořádně, právě v takovýchto komplikovaných případech, jakým bezesporu labuťák přezdívaný „Trenér“ je! Trenér má límec červený s číslem B110, víme o něm, není třeba se jakkoliv znepokojovat," konstatuje zvířecí záchranář.
 
 Karel Makoň děkuje za pochopení a vzkazuje: "Držte nám i labutím palce, jelikož pokud to dopadne jako každý rok a nepodaří se nám je přesunout na bezpečnější lokalitu, tak jim mláďata zase spadnou z jezu u Mrakodrapu a nevyvedou na této lokalitě opět nic!"

foto: desop 
 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!