Hlince v pátek otevírají obnovený špejchar

Hlince v pátek otevírají obnovený špejchar
Hlince na Plzeňsku zvou do obnoveného kulturně společenského objektu čp. 29 s místním názvem „Špejchar“.

Obnovu objektu čp. 29 ve Hlincích s místním názvem „Špejchar“ realizovala v letech 2015 – 2019 celkovým nákladem 6,5 mil. Kč obec Hlince za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Plzeňského kraje, obec přitom patří mezi nejmenší v kraji a investice této výše je ve vztahu k jejímu rozpočtu opravdu ojedinělá.

Špejchar je částečně zachycený již na mapě stabilního katastru z roku 1841. Jedná se o historický objekt, jehož nejvyšší a nejstarší patrová část byla původně postavena jako obecní sýpka, u které byla později vystavěna samostatně stojící hospodářská stavba, sloužící jako sklep, v menší části i jako lednice. K západní štítové stěně sýpky byl v období první republiky přistavěn společenský sál a na zahradě venkovní suché záchodky. Ve 20. století vlastnila Špejchar rodina Blechova z Hlinců a v roce 2012 se stal celý areál opět majetkem obce Hlince. Následně byl zpracován projekt obnovy Špejcharu, který umožnil provedení citlivé rekonstrukce při zachování stavebně historických a památkových hodnot Špejcharu tak, aby po opravách vyhovoval současným požadavkům na objekty „kulturně-společenského charakteru“.

Od pátečních 19.00 hodin se špejchar otevře veřejnosti, slavnost bude v Mysliveckém sále zpříjemněná bohatým rautem, k poslechu nebo tanci bude hrát skupina DIAMANT.

Štítky: hlincešpejchar

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!