Havířovská nemocnice uvedla do provozu nový mamograf

Havířovská nemocnice uvedla do provozu nový mamograf
Havířovská nemocnice uvedla do provozu absolutní špičku mezi mamografy – SIEMENS MAMMOMAT REVELATION, zabezpečující diagnostickou a do budoucna i screeningovou péči ženám z Havířova a spádového okolí.

Přístroj s podobným výkonem a diagnostickými možnostmi mají v tuto chvíli jen další dvě pracoviště v České republice. Ženy, které vyšetření na tomto přístroji podstoupí, budou profitovat nejen z nejmodernější technologie, ale také z navazující komplexní péče pod jednou střechou.

Komplexní péče havířovské nemocnice zahrnuje doplňkové ultrazvukové vyšetření, bezprostřední odběr biopsie v případě nejasného nálezu. Vzorky tkání jsou díky špičkovému pracovišti oddělení havířovské patologie okamžitě analyzovány. V případě potvrzené nežádoucí diagnózy je ženám nabídnuto chirurgické operativní odstranění suspektní tkáně a zahájení léčby v nemocničním onkologickém stacionáři. Nemocnice disponuje také mamologickou poradnou.

„Onkologická nemocnění jsou v České republice druhou nejčastější příčinou úmrtí. Proto je nesmírně důležité dbát na včasný záchyt onemocnění a onkologický screening. Jsem rád, že se Nemocnice Havířov zařazuje mezi zdravotnická zařízení s nejšpičkovějším mamografickým vybavením. Také u rakoviny prsu totiž platí, že čím dříve se onemocnění odhalí, tím vyšší jsou šance na úplné vyléčení. Zde je nutno na všechny apelovat, aby nezanedbávali prevenci. Přece jenom, zdraví je stále to nejdůležitější, co máme,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.
„Pro ženy z Havířova a okolí je skvělá zpráva, že nebudou muset za touto diagnostikou dojíždět do okolních měst. Určitě je na místě připomenout, že rakovina prsu patří mezi jedno z nečastějších závažných nádorových onemocnění u žen. Smutným faktem navíc je, že jeho výskyt stále stoupá. Ročně v Česku rakovinou prsu onemocní vice než sedm tisíc žen, bohužel ne vždy je léčba úspěšná. Na toto onemocnění umírá zhruba 20 procent diagnostikovaných pacientek. Preventivní vyšetření jsou opravdu velmi důležitá,“ sdělil náměstek hejtmana kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer.
„Mám obrovskou radost, že se nám pro naše ženy z Havířova a okolí podařilo získat nejmodernější mamograf, který je v současné době na trhu. Momentálně jej můžeme využívat pouze pro diagnostická vyšetření, tedy na základě doporučení jiného lékaře, nebo v případě, že si žena sama nahmatá nějaký nestandardní útvar v prsu. Našim nejbližším a velkým cílem je, abychom mohli vyslyšet přání havířovských žen a začít poskytovat také preventivní péči a stali se screeningovým centrem. Ženy momentálně dojíždějí za prevencí v oblasti mamografie do okolních měst, jsem přesvědčen, že tato péče patří mezi základ, který bychom měli místním ženám dopřát právě v naší nemocnici“, uvedl ředitel nemocnice Norbert Schellong.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!