Hasiči zachraňovali vzácnou užovku

Hasiči zachraňovali vzácnou užovku
Hasiči zachránili v Barchově terarijní užovku nalezenou ve drátěném plotě. Plaz, kterému noční venkovní teploty nesvědčí, unikl nebo byl úmyslně vypuštěn. Užovku převzala Záchranná stanice Pasáčka a čekají, zda se o ni někdo přihlásí.

Do Barchova se tento týden dostala netradiční událost, která zaujala pozornost místních obyvatel i záchranářů. V drátěném plotě byla nalezena zahřívající se terarijní užovka a na místo dorazili hasiči, aby zachránili tohoto exotického plaze.

Hasiči, kteří přijeli na místo události, dokázali hada opatrně odchytit a uložit do pytle, čímž zajistili jeho bezpečnost. Poté byl předán do péče pracovníků Záchranné stanice Pasáčka, kteří ho následně vezli zpět do svého zařízení.

Podle Miroslava Poláka z krajského hasičského sboru, jsme vděčni pozornému občanu, který si včas všiml tohoto neobvyklého návštěvníka v obci a ihned volal pro pomoc. Naštěstí plazovi nehrozila bezprostřední nebezpečí a byl v dobrém zdravotním stavu, takže je velmi pravděpodobné, že had buď unikl ze svého terária nebo byl vypuštěn na svobodu úmyslně.

Milan Oppa ze záchranné stanice podotkl, že i přes noční teploty, které tomuto plazu nesvědčí, se užovka dokázala přečkat venku, než ji našli. To svědčí také o síle a odolnosti tohoto druhu.

Záchranná stanice nyní čeká, zda se o hada někdo přihlásí. V minulosti se již podobné případy staly, jako například loňský útěk korálovky na Chrudimsku, která se záhy dostala zpět do svého terária.

Brzký příchod jara tento rok přinesl pro probouzející se zvířata rychlejší změny než očekávali. Už v únoru zaznamenané slunečné dny lákaly i jiné plazy ven. Jak zdůraznil Oppa, situace není jen u plazů. Také mláďata sov se třemi týdny předstihu registrovala. Celkově se zdá, že přírodní cyklus je zrychlen o dva měsíce.

Podle odborníků se ale střídavé teploty nemusí prospívat mláďatům a mohou negativně ovlivnit jejich vývoj. Finální dopad těchto změn na zvířecí populace může být stále předmětem diskuse a sledování.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!