Habartov: Město zdemoluje nevyužitý dům a postaví parkoviště (TV Západ)

Habartov: Město zdemoluje nevyužitý dům a postaví parkoviště (TV Západ)
Budova bývalé ubytovny v ulici Karla Čapka číslo popisné 583 a 585 v Habartově se pomalu poroučí k zemi. Stroje demolují stavbu, která byla postavena v roce 1951 se šesti bytovými jednotkami v každém vchodu. Od roku 1972 proběhla tříletá přestavba na Dům pečovatelské služby.

Ta zde působila čtvrt století, dokud nevznikl nový dům na Kluči, kam se klienti přesunuli. Když před 6 lety skončila ubytovna, město řešilo co s budovou. 

„Bavili jsme se o tom, že bychom z této budovy udělali velkoformátové byty, myšleno s velkou podlahovou plochou, či to zrekonstruovat na ubytovnu nebo obyčejné bydlení. Ale investice, které jsme si nechávali udělat jako hrubý nástřel, přesahovaly rámce možností a vůbec logiku toho, abychom do tohoto objektu investovali,“ vysvětlil důvody demolice starosta Habartova Petr Janura.

Město proto požádalo o dotaci Ministerstvo pro místní rozvoj v rámci programu Demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách. A tu také získalo. Navíc velmi ušetří za demolici, protože výběrovým řízením se cena razantně snížila.

„Rozpočtováno od projektanta na to bylo osm milionů korun s tím, že dotační titul hovořil tak, že do pěti milionů bude spoluúčast 80 % Ministerstvo pro místní rozvoj a 20 % my jako město. Co bylo nad 5 milionů jsme museli dofinancovat sami. Jako nedílnou součástí a nedílnou podmínkou pro získání této dotace bylo schválení Zastupitelstvem následné využití tohoto objektu po demolici. Zastupitelstvo se jednohlasně usneslo, že zde vybudujeme parkovací místa. Vyhrála společnost, která šla s nabídkovou cenou kousek pod 1 milion 400 tisíc korun - přesně 1.366.000,- Kč s tím, že naše spoluúčast tady činí zlomek toho, co jsme předpokládali,“ neskrýval radost Janura.

Město proto ihned mohlo zadat projekt parkoviště, které pojme 57 aut. Umístění uprostřed sídliště alespoň trochu odlehčí řidičům, kam navečer zaparkovat.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!