Gigafactory přitahuje zájem

Gigafactory přitahuje zájem
Vyčkávající občany nepřesvědčila včerejší debata o vznikající průmyslové zóně. O plánované průmyslové zóně a Gigafactory, která má zahájit výrobu v roce 2028, se diskutovalo v Dolné Lutyni.

Kulturní dům v Dolné Lutyni byl jednu hodinu před oficiálním zahájením přeplněný. Příležitost zaznít svůj hlas měli pouze ti, kdo se dostavili včas. Jak vysvětlil starosta Dolné Lutyni, Pavel Buzek, omezení návštěvnosti bylo z bezpečnostních a požárních důvodů. Při vstupu byly rozdány lístky, a tak se kapacita sálu rychle vyčerpala.

Kvůli nově plánované průmyslové zóně rodící se gigafactory, která by měla zahájit výrobu v roce 2028, vzrostla napětí mezi místními obyvateli. Jednotlivci byli nespokojeni s tím, že tento záměr byl předložen bez konzultace s komunitou.

Petr Očko z Ministerstva průmyslu a obchodu vysvětloval, že Dolná Lutyně byla pro investora nejlákavější, a i přes všechny pokusy nabídnout jiné brownfieldy v kraji, investor trvá na Dolné Lutyni.

Debatu však provázely nesouhlasné ohlasy publika. Ti, kteří se obávají zahájení terénních prací, vyjádřili své obavy. Byla zde znát obava z uzavření města - z jedné strany dálnice, z druhé obchvat Bohumína a navíc zvýšený provoz nákladních aut.

David Petr, rovněž z ministerstva průmyslu a obchodu, sliboval protihlukové stěny, protipovodňové valy a přeložky sítí. Nicméně tato slova byla přijata s ironickými úšklebky některých účastníků debaty. Navíc, pokud by současný investor změnil názor, existuje možnost hledání nového investora.

Ve výsledku však nebylo dosaženo jednoznačné dohody. Nespokojení občané požadovali více konkrétních informací a záruk o zmírňování dopadů stavby na jejich každodenní život. Debatu o gigafactory lidi nepřesvědčila, výroba má začít v roce 2028.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!