FN v Plzni slavnostně otevřela nový Urgentní příjem

FN v Plzni slavnostně otevřela nový Urgentní příjem
Jedním z největších projektů, který FN Plzeň v posledním období realizovala, je rekonstrukce původně velmi přetíženého centrálního příjmu.

Několik budov bylo dotčeno vybudováním přízemní přístavby, včetně staveb v atriu uvnitř budovy. První práce započaly koncem roku 2017 a  počátkem roku  2018 došlo k  prostorovým úpravám a přesunům jednotlivých ambulancí. Rekonstrukce byla  rozdělena do 3 etap a probíhala v plném provozu. Téměř stomilionová investice zajistila zvýšený počet velmi přehlcených ambulancí, zvětšila čekárny, rozšířila stávající chodby a napomohla ke vzniku nového urgentního příjmu. Nové prostory popisuje ředitel FN Plzeň Václav Šimánek: „Novinkou tohoto pracovištěje vyvolávací systém a třídění pacientů, které urychlí potřebné ošetření. Pro pacienty je na akutní zóněk dispozici 13 observačních  lůžek, která zajistí komfort i určitou intimitu při vyšetření a potřebném ošetření. Nejzásadnějším přínosem je centralizace všech akutních pacientů na jedno místo, nemocní již nebudou bloudit po celém areálu.“

V nepřetržitém provozu je zde  poskytována akutní zdravotnická péče pacientům s interním, kardiologickým, chirurgickým a neurologickým onemocněním, samozřejmou součástí je také traumatologická ambulance. Multioborový tým sester, lékařůa zdravotnických záchranářů FN poskytuje  péči všem příchozím, včetně pacientůpřivezených Zdravotnickou záchrannou službou,  a zajišťuje jejich plynulé ošetření či umístění na lůžko akutní péče.

Nejen prostorové úpravy, ale i nejmodernější diagnostické technologie jsou součástí urgentního příjmu. „V prostoru  urgentního příjmu je k dispozici rentgenové pracoviště s unikátním robotickým Rtg. Tento ojedinělý diagnostický přístroj je vybavený dvěma robotickými rameny na stropním závěsu a umožní získat snímek pacienta z jakéhokoliv pohledu, což pomůže vyšetřit těžce zraněné pacienty bez nutnosti pohybu. Zároveň výrazně citlivé receptory umožňují získávat rentgenový obraz s velmi nízkým dávkovým zatížením,“ dodává ředitel Václav Šimánek.

Další novinkou tohoto moderního pracovištěje i dětský hrací koutek a v budoucnosti  je naplánována  i ordinace praktického lékaře. Plánovaný rozpočet  pro celou stavbu a speciální zdravotnickou techniku je 98 milionů korun, financování bude v poměru  70 % dotace  státního rozpočtu a 30 % vlastní zdroje FN.  Nemocnice dále financovala vybavení nábytkem a další zdravotnickou technikou  ve výši   13,5 milionů korun.

Celá rekonstrukce urgentního příjmu probíhala bez jakéhokoliv omezení poskytování zdravotní péče, v loňském roce zde bylo ošetřeno 55 000 pacientů. Ředitel Václav Šimánek doplňuje: „Jsem moc rád, že se podařilo vybudovat komfortní prostředí, které umožní špičkovou péči o naše pacienty. Takto koncipovaný urgentní příjem v naší nemocnici máme poprvé a já jsem přesvědčen, že pro nemocné i zaměstnance přináší samá pozitiva. Pacient má jistotu, že na novém urgentním příjmu najde plně dostupnou zdravotní službu a kvalifikované odborníky.“

Slavnostního zahájení provozu Urgentního příjmu se zúčastnil i premiér Andrej Babiš nebo ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!