Film Citlivý člověk má premiéru, jeho část se natáčela v Moravskoslezském kraji

Film Citlivý člověk má premiéru, jeho část se natáčela v Moravskoslezském kraji
Do kin míří očekávaný snímek Citlivý člověk natočený podle knihy Jáchyma Topola.

Filmařsky neobvyklou a originální road movie podpořil Moravskoslezský kraj, na jeho produkci přispěl milion korun. Film, který se na plátnech objevil už v rámci karlovarského filmového festivalu a u odborníků se setkal s uznáním, se natáčel na Osoblažku a Krnovsku.

„Filmový debut režiséra Tomáše Kleina dokazuje, že v našem regionu mohou vznikat kvalitní celovečerní snímky. Natáčení v Krnově jsem se minulý rok společně s nynějším hejtmanem Janem Krkoškou osobně účastnil a byl to velký zážitek. Zapůsobila na mne celková atmosféra ve štábu i možnost sledovat práci takových osobností jako je třeba Táňa Dyková Vilhelmová nebo David Prachař. Jsem rád, že si filmaři všimli, kolik možností a zajímavých lokací jim náš kraj nabízí,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo a doplnil, že kromě vyloučené lokality v Alšově ulici v Krnově se film natáčel také na Osoblažsku.

Literární předloha Jáchyma Topola se odehrává v Posázaví. Obrazová stránka Krnovska byla ale pro režiséra a místního rodáka Tomáše Kleina natolik důležitá, že se rozhodl příběh přesunout právě na sever Moravy.

„Chci divákovi nabídnout silný film, který ho konfrontuje s těžkými tématy dnešní doby, ale zároveň mu skrze svou stylizaci, energii a živelnost nabídne východisko a povzbuzení. Film, který diváka třeba inspiruje k tomu, aby opustil komfortní zónu a dobrodružství a nejistotu vnímal jako příležitost, která ho může posílit,“ řekl o svém snímku režisér Tomáš Klein.

Filmaře podporuje Moravskoslezský kraj už od roku 2019. Do prostředky z dotačního programu mohou pořádat produkce, které budou alespoň část snímku natáčet v regionu. Další podmínkou je, že v kraji musí při výrobě filmu utratit minimálně dvojnásobek obdržené dotace. Zatím Moravskoslezský kraj podpořil celkem v rámci tohoto programu 16 snímků, mezi které rozdělil 10 milionů korun. Další prostředky uvolnil ze svého rozpočtu i v rámci individuálních dotací. Film Citlivý člověk obdržel z krajských peněz 1 milion korun.

Ještě letos padne první klapka snímku Zabíjačka, který kraj také finančně podpořil a tvůrci si pro jeho natáčení opět zvolili oblast Osoblažska.  

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!