Eliška dobrovolníkem ve Vietnamu

Eliška dobrovolníkem ve Vietnamu
Eliška se vydala na dobrovolnickou stáž do Vietnamu se studentskou organizací AIESEC. V rámci stáže naplňuje Cíle Udržitelného Rozvoje od OSN. Kdo je Eliška? Jaké cíle udržitelného rozvoje plní?

Ahojte, já jsem Eliška a v následujících odstavcích se pokusím shrnout sebe, stáž ve Vietnamu a důvody, které mě k ní dovedly.

Hlavní náplní mé práce je vyúka angličtiny dětí z vietnamských menšin u národního parku Cat Tien a zároveň zvyšování povědomí o ekologii.

Cílem stáže je přispět k naplnění Cílů udržitelného rozvoje od OSN. Konkrétně jde o cíl č. 4 – Kvalitní vzdělání a o cíl č. 15 – Život na souši. Více o Cílech udržitelného rozvoje si můžete přečíst TADY.

Zároveň stáž spadá pod iniciativu “Youth 4 Global Goals” (tedy “Mladí za globání cíle”), kdy AIESEC spolupracuje právě s Organizací spojených národů a každá dobrovolnická stáž od AIESEC pomáhá k naplnění jednoho nebo více ze 17ti cílů. Iniciativa se zaměřuje na mladé lidi od 18ti do 30ti let právě proto, aby si uvědomili, že jsou generací, která se k naplnění cílů MUSÍ zapojit, že už není čas čekat, až přijde někdo další. A aby si také uvědomili, že zapojit se smysluplně může úplně každý.

Každá stáž organizovaná AIESEC má v mladých lidech také rozvíjet leadership, tedy schopnost vedení lidí. Abych nevytvořila mylnou představu, tak ještě vysvětlím, jak AIESEC popisuje ideálního leadera. Ten by měl mít několik charakteristik – je orientovaný na hledání řešení, schopný sebereflexe a znalý svých silných a slabých stránek, schopný efektivní komunikace v různých prostředích, zajímá se o dění ve světě a zapojuje se do jeho zlepšování

A co bych chtěla já? Být více nezávislejší, věřit sama v sebe, být přizpůsobivá a držet si pozitivní přístup i k překážkám. Na samotné stáži mám pouze 6 týdnů, proto bych je chtěla maximálně využít a opravdu komunitě přispět kouskem sebe. Možná během toho lépe poznám sama sebe a to, co bych po návratu z Vietnamu ráda dělala a přispívala komunitě v Čechách (nebo někde jinde?). Začala jsem psát, abych si příběhy uchovala v čerstvé podobě pro sebe, pro rodinu, pro svoje kamarády a taky pro lidi, které by podobná stáž mohla zajímat. 

---

Zajímá Vás víc? Koukněte na Eliščin blog zde.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!