Dostálová: Přispějeme na obnovu tornádem zničených hřbitovů včetně náhrobků

Dostálová: Přispějeme na obnovu tornádem zničených hřbitovů včetně náhrobků
Ministerstvo pro místní rozvoj počítá s náhradami škod, které způsobilo tornádo na obecním majetku, včetně hřbitovů a náhrobků.

V případě poškozených náhrobků budou moci lidé obcím dodat faktury za opravu. Ty je poté zahrnou do nákladů. Peníze se začnou vyplácet v průběhu září, po schválení Strategie obnovy území Vládou ČR. Po dnešním jednání se starosty zasažených obcí a s náměstkem hejtmana Jihomoravského kraje v Brně to uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

„Ničivé tornádo na Moravě se bohužel nevyhnulo ani hřbitovům. Kromě téměř dvou tisíc hrobů zasáhlo i márnice, kaple a další stavby a vybavení. Postiženým obcím s obnovou těchto míst pomůžeme, aby jejich obyvatelé mohli důstojně vzpomínat na své blízké. Nejen na tato pietní místa, ale na obnovu veškerého zasaženého obecního majetku poskytneme dotace. Výzvu pro podávání žádostí o dotace a podmínky podpory zveřejníme na konci příštího týdne, a to ve čtvrtek 19. srpna,“ uvedla Klára Dostálová.
„Děkujeme. Poškozené náhrobky vnímáme jako vážný problém, který místní pochopitelně trápí. Hřbitovy jsou důležitou součástí vesnic a i jejich opravou uděláme další významný krok k celkové obnově zasaženého území,“ prohlásil náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jan Zámečník.

Finanční podpora bude určena zejména na obnovu hřbitovních zdí včetně vstupních bran, márnic, hřbitovních křížů a kaplí, kolumbárií i alejí, které jsou v majetku obce. Poničené náhrobky bude moci obec zahrnout do obnovy také. V případě, že lidé už na své náklady náhrobky opravili, budou moci obcím dodat faktury a obec jim tyto náklady v plné výši proplatí. Způsobilost výdajů bude od 24. června 2021.

Podpora je součástí připravované Strategie obnovy

Oblasti podpory obnovy území vyplývají ze Strategie obnovy části Jihomoravského kraje postižené v červnu 2021 tornádem, kterou nyní MMR připravuje v souladu se zákonem o státní pomoci při obnově území. Strategie, kterou bude projednávat vláda v září letošního roku, bude vycházet z odhadu nákladů na obnovu majetku sloužícího k zabezpečení základních funkcí v území, který zpracovává Jihomoravský kraj. Odhad nákladů bude sloužit jako podklad pro nastavení podpory ze strany jednotlivých resortů a příslušné posílení rozpočtových prostředků určených na obnovu území. Předpokládá se, že strategie obnovy území bude vládou schválena v první polovině září.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!