Domov v Janovicích nad Úhlavou má připravena opatření proti koronaviru

Domov v Janovicích nad Úhlavou má připravena opatření proti koronaviru
Společnost Clementas v Mlékovicích (Kolínsko) a v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku provozuje domovy se zvláštním režimem pro starší klienty většinou s Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou.

Více než 50 karanténních lůžek pro seniory s nemocí COVID-19 je nyní připraveno v Domovech, které vlastní společnost Clementas – ta provozuje domovy se zvláštním režimem například ve středočeských Mlékovicích, kde je více než 200 klientů. Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku, kde je kapacita přesahující 230 lůžek. Další domov vzniká v Hředlích u Berouna. Denní stacionář v Kolíně je nyní uzavřený.

V Domovech, kde se vedle zdravých klientů starají o seniory, kteří onemocněli Alzheimerovou chorobou, Parkinsonovou chorobou či jiným typem demence, vydala generální ředitelka Renata Prokešová řadu předběžných, bariérových opatření, které mají zabránit vniknutí a šéření viru mezi klienty. „Jsme připraveni již několik dní, tyto postupy jsme řešili s hygienou. Vyzkoušeli jsme si to i nanečisto, měli jsme jednoho testovaného klienta, do doby než měl negativní výsledky, jsme tento režim zavedli,“ uvádí Renata Prokešová s tím, že kvalitně zpracované postupy a směrnice jsou samozřejmostí. „Personál školíme každý pracovní den, zaměstnanci jsou proškolení. Z obavy o zdraví klientů postupy pečlivě dodržujeme,“ dodává.

Clementas má nyní dostatečné zásoby ochranných pomůcek. „Samozřejmě by to mohlo být lepší. V posledních dnech trávím většinu času tím, že sháním roušky, dezinfekci, rukavice a další,“ jmenuje generální ředitelka.

Zaměstnanci nyní využívají roušky s nanovláknem a respirátory FFP2. Pracovní oděvy se zde perou ve vlastní průmyslové prádelně, do prášku přidávají dezinfekční přísadu, která likviduje coronavirus. „Pereme v něm prádlo všech klientů a pracovní oděvy. Povrchy otíráme jednorázovými utěrkami, vytíráme jednorázovými mopy,“ uvádí Renata Prokešová

Prostor v domově Clementas je dělen do jednotlivých domácností, je to výhodné nastavení pro izolaci klientů a karanténu, pohyb po domově lze zrealizovat tak, aby se klienti mezi sebou nepotkávali. „V každé domácnosti je zhruba 25 klientů. Jedna domácnost bude vyčleněna pro karanténní účely,“ jmenuje. 

Nejdůležitější opatření společnosti Clementas související se šířením koronaviru: 

- zákaz návštěv, denní stacionář v Kolíne je uzavřen, odlehčovací služba má omezený počet klientů, nepřijímá krátkodobé klienty. Výjimky uděluje ředitel domova například pro příbuzné umírajících. 

- zákaz vstupu do domova pro lidi, jejichž návštěva není nezbytně nutná

- všichni zaměstnanci musí nosit respirátory nebo roušku s nanovláknem.

- administrativní pracovníci u kterých je to možné, pracují z domova – jsou tím připraveni do zálohy

- klienti jsou rozděleni do domácností, v každé domácnosti je cca 25 klientů. 

- personál je rozdělený tak, aby se jeho střídání omezilo, aby u svých stálých klientů byl stabilně. Klienti se nepotkávají.

- omezí se sdružování v kavárně - klienti z různých domácností se nepotkávají. Zajistí se více kuřáckých prostor, na etapy se chodí i kouřit. 


S přísnými opatřeními vlády souhlasí, dokonce zde pokynům od státu sami předcházeli „Pokud se k nám nemoc dostane, nesmí se šířit po celém domově. Jsme zvyklí bariérová opatření realizovat i při banálnějších virových onemocnění. V tomto případě jsou jen přísnější,“ vysvětluje. 

Clementas má samozřejmě několik krizových plánů, co by se dělo v případě, kdyby se k nám onemocnění dostalo. „Chceme se o klienty postarat sami. Byli by v domácím prostředí, znali by personál, domnívám se, že by to bylo to nejlepší na jejich psychiku, která je k vyléčení potřebná. Jakákoliv změna je pro nemocného s Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence velmi těžká. O psychiku klientů pečuje pan primář Cimický a psycholožka paní doktorka Samková,“ uzavírá Renata Prokešová.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!